El  ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que aquests dimecres ha actuat com a portaveu de Govern, ha anunciat l’aprovació d’un decret, pel qual s’han donat a conèixer els criteris que han de regir les intervencions referents als béns immobles d’inerés cultural. Pel que fa als entorns dels santuaris nou i vell de Meritxell, es contemplen dues zones. Una primera correspon als terrenys a menys de 20 metres dels santuaris amb uns criteris definitius, que seran potestat íntegrament del Govern. Així mateix, la segona zona pertany al perímetre més enllà dels 20 metres i els criteris han estat proposats pel comú de Canillo, per tal que s’incloguin al pla d’urbanisme. Espot també ha explicat que pròximament es treballarà en els decrets corresponents a la Casa de la Vall, Sant Serni de Llorts o Santa Eulàlia d’Encamp. D’altra banda, l’executiu també ha licitat els treballs de rehabilitació a l’església de Sant Serni de Canillo, per un import per sobre dels 50.000 euros. Els treballs està previst que s’enllesteixin en deu setmanes.

Un dels majors patrimonis culturals del Principat, el santuari nou i el vell de Meritxell, ja compten amb un entorn de protecció, així com una sèrie de criteris que regiran les accions sobre els béns immobles d’interès cultural i els seus perímetres. Així ho ha fet saber el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, després d’aprovar-se la proposta de la titular de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, durant el consell de ministres d’aquest dimecres.

En aquest sentit, Espot ha recalcat que el text que ha resultat després del termini d’exposició pública és pràcticament igual a l’inicial. I és que la ratificació d’aquest decret que afecta el santuari nou i el vell de Meritxell ha servit per definir la ubicació del conjunt estructural del bé cultural com un monument d’Andorra. De la mateixa manera, el text recull dues zones com a entorns de protecció del bé d’interès cultural dels dos santuaris.

La primera correspon a totes aquelles parcel·les que estiguin a la vora o a menys de 20 metres dels santuaris, amb uns criteris definitius i que dependran exclusivament del Govern. A més, aquesta zona inicial està determinada per la Llei de patrimoni cultural. Per un altre costat, la segona zona va referida a aquells terrenys situats més enllà del perímetre de 20 metres, tenint en compte els trets visuals del Santuari de Meritxell i altres factors del seu entorn. En aquest cas, els criteris han estat proposats pel comú de Canillo, per tal que s’incloguin en el pla d’urbanisme de la parròquia.

L’aprovació d’aquest decret és una primera acció d’ençà que es va modificar la Llei de patrimoni cultural l’any 2014, que segons ha assenyalat Espot tindrà continuïtat amb més decrets referits a altres monuments com la Casa de la Vall, Sant Serni de Llorts o Santa Eulàlia d’Encamp, entre altres.

D’altra banda, el consell de ministres d’aquest dimecres ha validat l’adjudicació definitiva dels treballs de rehabilitació d’un dels patrimonis culturals del país, com és l’església de Sant Serni de Canillo, per tal de realitzar diverses intervencions a la nau, el baptisteri i el campanar. Les obres que han estat atorgades a Undeca per un import de 53.461 euros està previst que finalitzin d’aquí a deu setmanes.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada