Des de la implantació de la Llei contra el tabaquisme passiu a Andorra, ara fa quatre mesos, hi ha hagut diversitat d’opinions entre els partidaris i els detractors. Uns encara reivindiquen que s’habilitin més zones especials per a fumadors per no haver de renunciar al cigarret. Altres, en canvi, agraeixen la prohibició per poder gaudir d’àpats lliures de fum. El que està clar és que el sector de la restauració ha constatat una davallada en les xifres de negoci durant aquest hivern, però asseguren que no es pot atribuir tan sols a la Llei antitabac, sinó a la situació econòmica del país en general. El petit negoci però, ha pogut apreciar un canvi en els seus clients, amb un augment de les persones no fumadores.

El sector de la restauració ha detectat una davallada en el negoci durant aquesta temporada d’hivern. No obstant, no l’atribueix sols a la Llei antitabac, sinó a la situació econòmica del país en general, tal com han explicat els responsables de diversos establiments d’Andorra la Vella i Escaldes. De fet, des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), el seu portaveu, Òscar Julián, ha explicat que hi ha establiments que consideren que la nova llei ha afectat el negoci, però que també és cert que el sector està molt tocat a nivell econòmic.

Tot i que en un principi la majoria d’establiments es van decantar per no habilitar espais específics per als fumadors, alguns han optat finalment per fer-ho, tal com ha destacat Julián, com a ‘prestació de servei complementària’ per incrementar les seves xifres de negoci. És el cas per exemple de Casa Canut, que ha creat un saló privat per als fumadors, amb butaques i cendrers, equipat amb un sistema de ventilació perquè els clients no hagin de sortir a fumar al carrer.

En canvi, els petits negocis i bars, en no disposar d’un espai interior suficient, han optat per condicionar les seves terrasses i posar cendrers a l’entrada de l’establiment. Òscar Julián ha destacat que els comuns han ajudat als establiments en el sentit de flexibilitzar el Reglament de terrasses.

Els restauradors coincideixen en dir que, pel que fa als turistes, sobretot els provinents d’Espanya i de França, ja estan acostumats a aquesta prohibició i, fins i tot, els no fumadors ho agraeixen. En aquest sentit, en alguns bars i restaurants han pogut apreciar un lleuger canvi en la clientela del seu negoci amb l’aparició de nous clients no fumadors i la disminució dels fumadors, perquè cada cop són més els que cerquen locals amb espais habilitats per a ells, tal com ha explicat a l’ANA l’encarregat del bar-restaurant Altra Grandalla.

D’altra banda, dins del sector farmacèutic, s’ha notat un lleuger augment en la venda de pegats de nicotina i comprimits. També, com ja va anunciar l’ANA, des de la Unitat de Conductes Additives s’impulsa un programa perquè els pacients de Salut Mental i Addiccions deixin de fumar, tot fent sessions de grup, relaxacions diàries i trobades de motivació perquè els pacients puguin continuar sense tabac.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada