L’Associació de Bancs Andorrans (ABA), ha donat a conèixer aquest dilluns els resultats provisionals de l’exercici 2015, que s’ha tancat amb un augment dels recursos gestionats del 2,3%, arribant gairebé als 45.000 milions d’euros i un increment dels dipòsits de clients del 3,5%. Les xifres, que fan la comparativa dels quatre bancs sense incloure BPA, també mostren que el benefici net s’ha reduït un 8%, amb 168 milions d’euros. La directora de l’ABA, Esther Puigcercós, ha atribuït aquesta davallada no a la crisi de BPA sinó als baixos tipus d’interès i als costos creixents derivats de l’expansió internacional i de l’adaptació al nou marc normatiu europeu.

Pel que fa a la recent signatura de l’acord amb la UE d’intercanvi d’informació automàtica, Puigcercós ha assegurat que ja fa anys que els bancs s’estan adaptant a aquest nou escenari, que suposarà que la plaça financera andorrana estigui en les mateixes condicions que la resta de bancs europeus, de manera que la seva competitivitat vindrà “per la seva diversificació geogràfica i diversificació de producte”. Finalment, pel que fa al procés de resolució de BPA, la directora de l’ABA ha destacat que s’està seguint la directiva europea i ha desitjat que finalitzi de forma positiva per als seus dipositants.

Els grups bancaris andorrans -Andbank, Crèdit Andorrà, MoraBanc i BancSabadell d’Andorra- han tancat l’exercici 2015 amb un augment dels recursos gestionats del 2,3%, arribant als 44.982 milions d’euros. Així, tal com ha donat a conèixer l’Associació de Bancs Andorrans, la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) no ha provocat un impacte negatiu a la resta de la plaça financera andorrana, ja que els resultats demostren “la solidesa i el nivell de confiança dels clients”. Així, els dipòsits de clients de les quatre entitats se situen en 11.178 milions d’euros, un 3,5% més que l’any 2014, i la inversió creditícia en 6.408 milions, amb un augment de l’1,1%, en la línia de la previsió de creixement de l’economia andorrana que va marcar l’agència Standard & Poor’s.

Per tot plegat, el marge ordinari de les quatre entitats ha augmentat un 5,7%, arribant als 643 milions d’euros. No obstant, el benefici ha passat dels 183,2 als 168,5 milions d’euros, amb una reducció del 8%. Segons la directora de l’ABA, Esther Puigcercós, aquesta disminució ve motivada pel context internacional de baixos tipus d’interès, i per les despeses derivades de l’adaptació a les noves normatives en matèria de solvència, transparència i blanqueig de capitals i la normativa derivada de l’Acord Monetari, així com per les despeses de l’expansió internacional de les entitats, que actualment tenen presència en una quinzena de països d’Europa i Amèrica.

Esther Puigcercós també ha destacat que la banca andorrana ha continuat millorant les seves ràtios de solvència i liquiditat, una de les principals característiques de la plaça. Així, la ràtio de solvència es va situar en un 21,85%, i la ràtio de liquiditat en el 71,17%. A més, pel que fa a la rendibilitat, l’exercici es va tancar amb un ROE (els beneficis nets sobre els fons propis) del 10,91%, per sobre de la mitjana europea que és del 8% i de l’espanyola, que se situa en un 5%. Per tant, Puigcercós ha valorat molt positivament els resultats i el fet d’haver mantingut els recursos i la rendibilitat malgrat que l’any 2015 ha estat marcat pel procés d’intervenció i resolució de BPA, i tot i el mal comportament dels mercats financers.

D’altra banda, sobre el procés de resolució de BPA a poques setmanes perquè es compleixi un any de la seva intervenció, la directora de l’ABA ha destacat que tots els passos que s’estan portant a terme emanen d’una llei que es va aprovar seguint la nova directiva europea sobre aquesta matèria, i ha desitjat que la resolució arribi a bon port i sigui positiva per als dipositants de l’entitat.

Finalment, pel que fa a la recent signatura de l’acord entre Andorra i la Unió Europea per posar fi al secret bancari, Puigcercós ha indicat que la banca andorrana ja fa molts anys que va iniciar el camí cap a la transparència i que, per tant, el 2018, any en què entrarà en vigor el conveni, “no hi haurà un Big Bang, sinó que ha estat un procés d’adaptació”. En aquest sentit, ha remarcat que l’acord permetrà que la banca andorrana estigui en les mateixes condicions que la resta de bancs europeus i que, per tant, la seva competitivitat emanarà de la seva diversificació geogràfica i de la capacitat per diversificar els seus productes.

(Text i foto: ANA)

1 comentari

  1. Todo va bieeen, todo va bieeen , todo va bieeen, bien , bien y bieeeeennnnnnn……

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada