Els pròxims cursos escolars esdevenen decisius per assolir l’objectiu de 100% Escoles Verdes

Escolars dipositant residus en una paperera
Escolars dipositant residus en una paperera .Foto: SFGA/CEsteve

Actualment a Andorra hi ha 21 escoles que participen en el programa Escoles Verdes, que corresponen a un total de 8.958 alumnes dels 11.273 que hi ha al país. Això representa un 80% del cens escolar dels tres sistemes educatius dels quals disposa el Principat.

El compromís del Govern de continuar amb el desplegament del projecte d’Escoles Verdes fins a assolir el 100% de participació, i la voluntat de fer partícips els joves en un model més sostenible, es reforça a finals del 2019 per la declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica del Consell General, que preveu “impulsar campanyes educatives a les escoles de la importància de la preservació del medi ambient i incentivar que el cent per cent de les escoles del país esdevinguin escoles verdes”. És per això que els pròxims cursos escolars es consideren decisius per poder assolir l’objectiu de 100% Escoles Verdes.

Cal recordar que el programa Escola Verda a Andorra neix el curs escolar 2010-2011 com una iniciativa dels Departaments de Medi Ambient i d’Educació del Govern d’Andorra, sota la gestió i dinamització d’Andorra Sostenible. El marc general del projecte està centrat a esdevenir un punt de trobada i intercanvi de les idees, iniciatives i accions ambientals que es porten a terme als centres escolars del país i que impliquen tota la comunitat educativa amb l’objectiu de formar ciutadans en la conservació i la millora del medi ambient.

En aquest sentit, les línies mestres del projecte inclouen aspectes com:
• Generar valors, actituds i comportaments sostenibles per formar ciutadans amb capacitat per a l’acció i que promoguin la millora del medi.
• Millorar el coneixement del medi ambient del país i de la cultura de la sostenibilitat en l’entorn educatiu.
• Ambientalitzar els centres educatius, vetllant per la millora de la gestió dels recursos a l’escola, així com la introducció de la sostenibilitat en el currículum escolar.
• Implicar tota la comunitat educativa dels centres (alumnat, professorat, personal no docent, pares i mares) i les administracions en un projecte comú.
• Dinamitzar una xarxa d’intercanvi i comunicació entre centres educatius.
• Millorar l’oferta educativa disponible per als centres, a partir d’una oferta de recursos permanents (Andorra Sostenible) i la dinamització de recursos específics en el marc del projecte Escola Verda.

 

Com fer-se Escola Verda
El desenvolupament del projecte Escola Verda es divideix en cinc fases en les quals es porten a terme els següents passos:
1. Conèixer l’estat ambiental del centre i les motivacions de la comunitat educativa.
2. Establir els objectius i les línies d’actuació que l’escola creu necessari treballar per millorar la seva ambientalització.
3. Dissenyar i programar accions de treball a curt i mitjà termini.
4. Avaluar el funcionament i l’èxit d’aquestes accions implementades.
5. Compartir-les i comunicar-les a tota la comunitat educativa i als participants del projecte Escola Verda.

Aquest procés es pot dur a terme en un únic curs escolar o bé dividir aquest camí en diversos cursos. En aquest darrer cas, els centres escolars són incorporats al projecte Escola Verda com a membres observadors i són convidats a participar en determinades activitats i dinàmiques del projecte (reunions de seguiment, activitats i programes pedagògics, etc.). En el moment en què una escola observadora assoleix tot el procediment es converteix en membre de dret del projecte.

TOTES LES NOTÍCIES