Els projectes ‘Rastre Zero’ i ‘Donem-li una segona vida’, premiats com les millors iniciatives ambientals

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha participat aquest dimecres a la tarda en l’entrega de premis de la 14a edició del Concurs d’Iniciatives Ambientals, acompanyada pel cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, i el secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell.

La celebració, que s’ha emmarcat dins dels actes previstos per celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, ha premiat cinc projectes diferents del total de dotze que s’han presentat en aquesta edició. El certamen, organitzat pel Departament de Medi Ambient i el Comú d’Escaldes-Engordany, a través de l’impuls del Centre Andorra Sostenible, permet reconèixer i donar visibilitat als projectes i accions que en matèria ambiental es duen a terme al país. En les tretze edicions anteriors s’han presentat 128 projectes i s’han entregat més de 70.000 euros en premis.

En l’edició d’enguany, i en la categoria de ciutadania-empresa, el primer premi, dotat amb 1.500 euros, ha recaigut a la iniciativa ambiental ‘Rastre Zero’, presentada per Albert Figueiredo. El jurat ha valorat l’alt grau de respecte i sensibilitat per l’entorn i la biodiversitat en dirigir una campanya de sensibilització i actuació per preservar l’entorn natural net de residus i fer-ne difusió mitjançant les xarxes socials.

‘La Vida Salvatge del Principat d’Andorra’ ha estat la iniciativa premiada amb el segon premi dotat amb 1.000 euros. El projecte presentat per Jordi Tena i Xavi Balmes impulsa la difusió de la Fauna Salvatge entre el públic més jove, sense ànim de lucre i amb un treball exhaustiu de fons.

En la categoria escoles, el primer premi se l’ha endut la comissió escola verda del Col·legi Sant Ermengol pel projecte ‘Donem-li una segona vida’. Aquesta és un multiprojecte que recull accions orientades al desenvolupament sostenible, i que afavoreix la reutilització de materials tot reduint el nombre de residus i potenciant el reciclatge.

El segon premi se l’ha endut el projecte ‘Embellim el pati’ de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança de la Massana. El jurat ha valorat positivament la participació i integració de tota la comunitat educativa així com la diversitat d’accions, materials utilitzats i resultat de la iniciativa. La dotació econòmica per als premiats de la categoria escola és la mateixa que l’entregada a la categoria ciutadania-empresa.

Finalment, també s’ha entregat un darrer premi amb una dotació de 2.000 euros a Bomosa com a premi temàtic especial en prevenció de residus. La iniciativa ‘No perdem el fil’ permet contribuir a protegir el planeta aprofitant residus per donar-los una segona vida a la vegada que s’implica actors de proximitat afavorint l’economia circular.