Els professionals privats podran contractar les instal·lacions de l’hospital a partir d’aquest dijous

El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) ha publicat aquest dimecres el Reglament que ha de regular la prestació de serveis del Centre Hospitalari Andorrà (CHA) a professionals de la salut que desenvolupen activitats privades. El Reglament, que entra en vigor aquest dijous, estableix els criteris pels quals els professionals privats o empreses estrangeres que necessitin una estructura hospitalària podran contractar aquests serveis al Centre Hospitalari Andorrà, prioritzant sempre el servei públic.

El Reglament estableix que els professionals de la salut que ofereixin serveis assistencials sanitaris privats i que estiguin degudament autoritzats i regularitzats pel Govern per exercir aquestes activitats a Andorra, poden establir un contracte amb el SAAS per a la prestació de serveis auxiliars per a l’exercici d’aquesta activitat privada per part d’aquesta entitat parapública i dintre de l’àmbit del CHA, a canvi del pagament de les tarifes que es puguin establir, i a condició que respectin les normes generals de funcionament del CHA i s’acreditin prèviament davant dels òrgans corresponents, d’acord amb el que estableix la normativa vigent.

Els serveis prestats al CHA pels professionals de la salut que desenvolupin aquest exercici privat han de ser programats, de forma que no es produeixi cap interferència en la prestació dels serveis propis del servei públic. Aquesta programació es pot suspendre, sense que això doni dret a cap indemnització per part del SAAS, en cas que sigui necessària la prestació urgent d’una activitat pròpia del servei públic.

El Reglament preveu que la persona física o jurídica que atorgui aquest contracte amb el SAAS ha de dipositar una pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil contractada a una entitat asseguradora legalment establerta a Andorra, que respongui de la seva responsabilitat derivada de l’activitat privada que correspongui. Igualment, també ha de dipositar una fiança bancària lliurada per una entitat bancària legalment establerta a Andorra per fer front a les responsabilitats derivades de la seva activitat, així com al pagament de les tarifes establertes. L’import de la fiança el determina el SAAS en cada cas, d’acord amb la finalitat i amb els serveis fixats en el contracte corresponent.

El text també estableix que en cas que diverses persones físiques o jurídiques estiguin interessades a accedir a la prestació de serveis, el SAAS es reserva el dret d’adjudicar aquests serveis per mitjà de la licitació pública corresponent. Els contractes s’atorguen per una durada inicial de sis mesos, a la fi del qual es farà la corresponent avaluació, i es podran prorrogar posteriorment si les parts així ho convenen.

El Govern argumenta en l’exposició de motius que s’ha decidit regular aquest àmbit en constatar que les instal·lacions del Centre Hospitalari Andorrà tenen capacitat per acollir aquestes operacions privades i tenint en compte l’interès que han demostrat algunes empreses del sector sanitari per instal·lar-se al país arran de l’aprovació de la Llei d’inversió estrangera. A més, també destaquen la creació de nous llocs de treball que pot suposar la cessió de les instal·lacions als professionals o empreses privades, sempre prioritzant el servei públic.

TOTES LES NOTÍCIES