Els productors catalans temen que l’entrada de llet de Dinamarca i Holanda “acabarà de rebentar el mercat”. La presidenta de l’Associació Agrària de Joves Ramaders-ASAJA, Rosa Pruna, ha explicat que, amb la pèrdua del mercat rus pel veto internacional, aquests països podrien exportar els excedents de llet a Catalunya a partir de la pràctica deldumping, que vol dir vendre productes per sota els costos de producció. Pruna ha explicat que els ramaders catalans ja pateixen aquesta pràctica des de fa anys per part de les empreses franceses. Unes 2.300 granges de vaques han hagut de tancar a Catalunya durant els últims 15 anys, segons ASAJA.

Les granges catalanes produeixen un 50% de la llet que es consumeix a Catalunya. “Necessitem llet, però amb mesura i al mateix preu que es paga a la Unió Europea”, explica Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA. En aquest sentit, ha denunciat que França exporta “des de fa anys” els excedents de llet a Catalunya a preus per sota els costos de producció. “Són els seus excedents i tant els fa. A França ja els paguen un bon preu per la resta de la producció”, alerta. Segons indica Pruna, la llet es paga a uns 40 cèntims el litre als països de la Unió Europea, mentre que a Catalunya “tan sols es paga a 33 cèntims”.

Per aquest motiu, demana “sensibilitat” pels ramaders catalans que “no poden competir amb aquests preus”. A tot això, Pruna subratlla que aquesta situació encara es podria complicar més amb el veto internacional a Rússia. Holanda i Dinamarca són “grans productors de llet que fins ara exportaven a Rússia”, ha explicat.

En quinze anys, Catalunya ha passat de tenir 3.000 granges a tenir-ne 700. Els ramaders creuen que encara se’n tancaran més i avisen que el consum “està estancat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada