Els productors agrícoles autòctons destaquen l’espai propi a la Fira però es queixen de la mala senyalització

La carpa adjacent al recinte principal de la Fira d’Andorra la Vella ha ha allotjat els productes de producció autòctona. El recinte, que encara presentava els efectes de les filtracions d’aigua, ha estat llogat conjuntament pels productors autòctons que han gaudit d’un 50% en el preu del lloguer de l’espai. Els nou productors participants han aprofitat la cita per presentar nous productes. Sabors i aromes d’Andorra, que està estudiant noves varietats de trumfes ha presentat, tal i com ho havia anunciat, les infusions de plantes medicinals en un envàs que no serà el definitiu. Nectum d’Andorra ha exposat un nou producte a base de nectum i propòlis i els Escaubells, productors d’embotits artesans, han tornat a la fira després de vint anys, animats per les polítiques de promoció dels productes autòctons. Tot i que els productes de les explotacions agràries del país hagin tingut un espai exclusiu, aquest no ha tingut una connexió interna amb l’estand principal ni una senyalització exterior, mancança que han subratllat des dels estands.

Embotits, mel, herbes aromàtiques, begudes alcohòliques, trumfes… Els estands de la carpa de productes autòctons han mostrat ‘una varietat que comença a ser interessant’, ha valorat Landry Riba, director del Departament d’Agricultura de Govern. Tot i que les produccions siguin estacionals i els volums reduïts, ‘és millor progressar lentament i que tothom trobi el seu mercat i vagi creixent que crear estructures molt grans amb producte local sense saber la seva part de mercat’, ha afegit.

Els productors autòctons que inicialment havien d’estar ubicats en el recinte principal, han estat concentrats en un mateix espai després de l’acord entre el Comú de la capital i els productors, ha aclarit el director del Departament d’Agricultura. També ha destacat la necessitat de fer destacar l’espai: ‘si hem de consolidar aquest espai a l’exterior, hem de trobar formes per donar-li més visibilitat per a que la gent no deixi d’entrar-hi i no es perdi cap visitant’. Tot i així celebra que el divendres a la tarda van haver-hi moments d’afluència tot i la forta pluja.

La primera edició de la Fira d’Andorra ja havia comptat amb la presència de productors locals en els seus inicis com l’estand d’embotits Escubell ‘havíem estat a la Fira d’Andorra des de la primera que es va fer al Prat de la Creu tots els anys i ara deu fer divuit anys que no veníem’. L’empresa familiar ha comentat que ha decidit tornar a la fira motivada per la política de promoció dels productes autòctons de Govern ‘volen promocionar les coses que es fabriquen al país, el segell de qualitat’ i els han proposat de participar en d’altres fires.

Els altres estands, ja presents en d’altres fires, han presentat nous productes. Sabors i Aromes d’Andorra, productors de les trumfes d’Andorra ha fet el llançament de les herbes aromàtiques en forma d’infusions i condiments mentre anunciava les barreges d’infusions que encara no tenen envasades. També com a novetat, la societat ha anunciat que està treballant amb noves varietats ‘a la llarga es volen introduir varietats específiques per cada cuina’, adaptades al tipus de cocció. Nectum d’Andorra, que protegia els seus cartells de la humitat del terra, també ha exposat les seves darreres creacions a base de xarop d’avet com sabó, pròpolis i una emulsió per amanir.

En aquesta fira multisectorial, Riba ha destacat la importància del consumidor de proximitat que és ‘el que ha de fer viure aquestes produccions’. En aquest sentit afegeix que ‘ si un producte local, si no té mercat local, difícilment té un bon futur’. Ha destacat que ‘tenim un mercat turístic importantíssim aquí’ però que ‘anar-lo a buscar a fora’ és una tasca que s’ha de fer a través de les campanyes de promoció turística.

 

8 comentaris

  1. Miquel-Gerard, ara també fas el joc als señoritos antipatapou? i de passada als propietaris de banda i banda del túnel que és la veritable raó de tanta oposició a l’heliport?. Fes números i veuràs com la Roseta li deu el lloc a una família que la va recolzar de sota ma i que te propietats a la banda d’Encamp del túnel dels dos valires (lloc alternatiu per instalar l’heliport).

  2. Si que és veritat que l’Alcobé hi ha de fotre gas!!! Gas a fondo…, i dimitir molt ràpid. Més ràpid que “immediatament”!! Que foti el camp depresseta, que ja està tardant molt o una mica massa! Ell i el seu quefe, lo Toni Martí Petit, ja saben prou bé que el seu heliport no el col·locaran damunt dels nostres caps. Així, que comencin a preparar-li les maletetes al nen del Puncernal… Ell mateix ho va anunciar. Les promeses són deures! Cap a Prats i ben fletxat…………….

  3. Ferrer dimissió!! Per cert, ahir a la fira un membre de la plataforma aquesta de l’heliport em va dir : surt d’aquí tu que hi estàs a favor. Una vegada més, demostració d’interessos d’aquests patètica plataforma. Si visqués sin gent humild, no s’hauria dit res. Alcobé gas!!

  4. Així que, els productors autòctons hauran de queixar-se i demanar responsabilitats al ministre Alcobé, als seus “ajudants” i per extensió, al govern. I prou! Apa. Ara je t’he informat de com la cosa…

  5. I continuo amb l’Andreu i amb tots el que vulguin llegir-nos. He demanat que m’expliquessin l’assumpte de la “senyalització” i resulta que l’organitzador, el Comú d’Andorra la Vella, només està obligat a retolar el nom de cada empresa, entitat i institució, per contracte, i no pas a penjar lones informatives i/o promocionals. Ah, i la ubicació que han llogat al ministeri d’Agricultura no és un “estand”, o un “espai”, com dius tu. És una vela independent, col·locada a l’esterior de la Fira. Així que, els productors que s’hi ha instal·lat han de demanar les responsabilitats corrresponents a l’Alcobé i als seus “ajudants”. Al govern, en definitiva. I prou! Apa…

  6. Mira, Andreu, El meu germà Miquel escriu el què li sembla i hi dic la meva quan em rota! Que la Fira d”Andorra la Vella l’organitza el Comú de la nostra Parròquia és un fet. Per ara i fins ara no he pas sentit a dir al “nen del Dotet” que en vulgui fer una de nacional. Ni el meu germà ni jo no tenim l’honor de pertànyer per a res al Comú d’Andorra la Vella.

  7. Gerard, posa’t d’acord amb el Miquel (que em sembla que deu treballar amb tu al Comú d’Andorra) que es queixa en una altra notícia de que el redactat atribueix la Fira al Govern quan es del Comú d’Andorra la Vella. En que quedem? qui es el responsable de la Fira? Si ho es el Comú d’Andorra la Vella ho es pel bo i pel dolent. Si un espai no està ben senyalitzat es culpa de l’organitzador i prou.

  8. Hola, Si els expositors de productes autòctons es queixen de la “mala senyalització” del seu espai, ho haurien d’haver fet saber, en primer lloc, al ministre “Alcobé bonic”, perquè l’estand és del ministeri d’Agricultura. En tot cas, s’ha de dir que la petita vela que hi ha muntat el Comú d’Andorra la Vella és interessant, maca i ben situada, just a l’entrada principal de la Fira. Una altra cosa és la retolació que havia d’atreure el públic…

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES