Els pèrits autoritzen la destrucció d’un 18% de la collita del tabac per la pedregada

Tot i que encara no s’ha completat el peritatge de l’afectació que va tenir la pedregada del passat 27 de juliol, de moment s’ha autoritzat la fressa d’un 18% de la collita, que correspon a 47.000 quilos de tabac, segons han explicat des de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (ARPA). Després d’avaluar els camps més malmesos, s’estima que la parròquia més perjudicada és Canillo amb un 52% d’afectació, seguida d’Ordino amb un 37%, Encamp amb un 28% i la Massana amb un 13%. A Sant Julià l’afectació va ser mínima, amb només un 2,5%.

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra ha informat que els pèrits han autoritzat el dret de fressa d’un 18% de la collita de tabac, del total de 265.000 quilos declarats que enguany s’esperaven recol·lectar. En aquest sentit, ja hi ha pagesos que han destruït els seus camps, sobretot a la parròquia de Canillo, mentre que d’altres els deixaran créixer perquè encara tenen l’esperança de salvar alguns quilos. De moment l’ARPA té constància de la destrucció d’uns 5.000 quilos.

La setmana vinent, els pèrits acabaran de completar l’avaluació dels efectes de la pedregada del 27 de juliol, tot i que s’espera que els percentatges no variïn gaire perquè el primer que es va peritar van ser els camps més malmesos. Així, s’ha establert un 52% d’afectació a Canillo, convertint-se així en la parròquia més perjudicada, seguida d’Ordino (37%), Encamp (28%) i la Massana (13%).

Mentre s’acaba el peritatge, a les parròquies més baixes ja s’ha començat a collir el tabac, una tasca que s’allargarà durant unes quantes setmanes ja que els ritmes de maduració poden variar fins a tres setmanes en comparació amb el tabac plantat a les parròquies altes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.