Les deu famílies andorranes que han participat fins a aquest diumenge al segon raid solidari Andorra-Ouzina destaquen l’hospitalitat que han mostrat els pobles del desert malgrat la pobresa que viuen, tal com ha explicat el responsable de Travel Xperience, José María Piasentini. La caravana solidària ha portat ajuda humanitària principalment a Ouzina i Fezzou, on han estat rebuts per les respectives associacions per al desenvolupament de la zona, que s’han encarregat de repartir equitativament el material portat des d’Andorra. En total s’han lliurat una vintena de caixes de material escolar, d’higiene personal, roba, calçat, joguines, i quatre màquines de cosir per incentivar la producció d’artesania del poble de Fezzou.

El segon raid solidari del Marroc ha tornat a Andorra aquest diumenge amb l’objectiu complert. La caravana, formada per deu famílies que viatjaven en vehicles 4×4, ha travessat el desert del sud del Marroc fins a arribar en primer lloc a Ouzina, un petit poble del sud-est del país habitat per 20 famílies. Allà s’ha fet entrega a l’Association Ouzina pour developpement et environement de diverses caixes de material per millorar el centre escolar de la població, a més de roba i articles d’higiene personal, tant les que es van aconseguir amb la campanya de recollida per diversos punts d’Andorra, com els articles que han aportat les diferents famílies. A més, la comitiva ha supervisat el funcionament del pou d’aigua que va ajudar a construir l’any passat, durant el primer raid solidari.

L’altre indret on s’ha portat ajuda humanitària ha estat Fezzou, un poble d’uns 1.500 habitants a uns 80 quilòmetres a l’oest d’Ouzina. Allà la caravana ha estat acollida pels representants de l’associació Afella pour le developpement et la culture en milieu rural, que els han mostrat el poble, els seus costums, i els han donat a conèixer la cultura berber. El punt àlgid del recorregut ha estat la visita a una kasbah -casa típica de les poblacions del desert- de més de 400 anys, que és el principal atractiu del poble. Gràcies a una associació de treballadors d’una entitat bancària andorrana, s’han lliurat quatre màquines de cosir per incentivar la producció d’artesania entre les dones del poble i ajudar així al seu desenvolupament econòmic, ja que els habitants viuen principalment de les aportacions que reben dels familiars que viuen a les ciutats o a Europa. A més, també s’han repartit diverses caixes de material escolar, higiene personal, roba i sabates, especialment dirigit als infants i a l’escola del poble.

El representant de Travel Xperience, José María Piasentini, ha explicat  que una de les principals motivacions dels participants al raid era poder ser solidaris, no com és habitual a través d’una ONG, sinó portant ells mateixos l’ajuda humanitària i poder lliurar-la directament a les persones necessitades, per assegurar-se que arriba al seu destí. A més, s’ha optat per fer entrega del material canalitzant-lo a través de les associacions que treballen per al desenvolupament econòmic de les zones, per aconseguir així que es reparteixi de manera equitativa entre els més necessitats.

raid-2L’experiència ha estat especialment colpidora per als infants andorrans, que han pogut veure en primera persona les diferències que tenen respecte a les vides que porten els infants del desert. En aquest sentit, Piasentini ha destacat l’hospitalitat i la felicitat que transmeten els habitants de les poblacions que s’han visitat, malgrat viure en l’extrema pobresa. També ha posat de manifest l’impacte que ha suposat per a les famílies veure la gran quantitat d’infants que s’acosten a les carreteres o les pistes del desert en veure els vehicles estrangers, per tal d’intentar aturar-los i demanar ajuda de qualsevol tipus.

Piasentini fa un balanç molt positiu del desenvolupament del segon raid solidari, i Travel Xperience ja treballa en els preparatius de la propera edició, en la que també es vol intentar portar ajuda al poble de Tafraute.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada