Els participants a Pirineus en Acció demanen canvis legislatius per aprofitar la biomassa al Pirineu

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la jornada “La biomassa, una oportunitat per descobrir”, organitzada per la plataforma de debats Pirineus en Acció. Aquesta taula rodona ha comptat amb la participació dels especialistes Joan Rovira (Consorci Forestal de Catalunya), Narcís Ribes (Ass. D’entitats locals propietàries forestals de Catalunya), Josep Turmo (Ass. De productors d’energies renovables / Unión por la Biomassa) i Josep Arqué (Enginyer industrial). La taula rodona ha estat moderada per l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit.

Durant la trobada s’ha reivindicat la gran oportunitat que suposa per a la creació d’ocupació al Pirineu l’aprofitament de la biomassa pel consum de calderes de calefacció de particulars, equipaments públics i indústries. Durant la trobada s’ha destacat que actualment l’energia tèrmica a través de la biomassa és la font d’energia amb més rendibilitat. Josep Turmo ha afirmat que “hi ha exemples concrets al Pirineu que estan funcionant i que tenen un impacte molt important a l’economia local”. També s’ha recordat que l’activitat econòmica directa i indirecta que genera l’aprofitament de la biomassa és molt important. Amb impacte sobre la neteja de boscos, transport, estalvi energètic, instal·ladors de calderes, etc. Ribes ha indicat que “cal treballar conjuntament amb el Ajuntaments de Catalunya, ja que són els propietaris del 20% de la biomassa del país. A més, la major part de la biomassa disponible es troba al Pirineu”.

Arqué destaca que “la problemàtica del finançament de noves instal·lacions per part dels bancs i administracions dificulta els nous equipaments”. Un dels reptes actuals és l’aprovisionament d’estella per abastir les instal·lacions actuals, sobretot si la demanda és elevada.

Alguns dels ponents han lamentat la falta d’impuls per part de l’administració de la Generalitat de Catalunya i del Govern Espanyol per desenvolupar noves tecnologies que facin rentables les energies renovables.

Pirineus en Acció és una plataforma de debats impulsada conjuntament entre UGT, CCOO, Unitat d’Aran i la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran. Tot i això, aquesta plataforma està oberta a altres entitats o particulars que vulguin participar en el debat i defensa del Pirineu i l’Aran. La propera jornada de debat de Pirineus en Acció serà el pròxim 23 de maig a Bossost amb càrrecs institucionals de banda i banda de la frontera, per parlar sobre problemàtiques conjuntes a les zones frontereres de muntanya.

 

TOTES LES NOTÍCIES