Els pares del nadó volen explicacions del perquè es va trigar una hora i vint minuts a activar l’ambulància

hospitalEls pares de la nena prematura que va morir a l’hospital el passat 5 de febrer han explicat aquest dimarts que segons l’informe que conté la relació de trucades per activar el trasllat, el cap de pediatria va trigar una hora i vint minuts a activar l’ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques català. En concret, si bé l’informe mèdic fixa que se li va detectar la nova perforació a l’intestí a les 14 hores, no va ser fins a les 15.21 hores quan es va fer la primera trucada al SEM. A més, el pare de la nena, Josep Lluís Criado, ha lamentat que el director del SAAS, Lluís Burgués, s’hagi negat aquest dimarts a lliurar-los l’informe final de l’experta en neonatologia, i ho atribueix al fet que el document no és favorable a l’hospital i que la mort de la seva filla ‘no va ser fruit d’una errada puntual’.

El pare de la nena de dos mesos que va morir el 5 de febrer s’ha mostrat aquest dimarts molt decebut amb la direcció del centre hospitalari, que s’ha negat a lliurar-los l’informe final de l’experta en neonatologia per escrit, ‘tot i el compromís de transparència que teníem del cap de Govern’. Segons el pare, Lluís Burgués s’ha ofert a explicar-los el contingut oralment, però no a lliurar-los-hi per escrit.

Segons Josep Lluís Criado, durant la reunió mantinguda amb Lluís Burgués aquest dimarts al matí, aquest hauria al·legat que l’informe ha estat finançat pel SAAS i que per tant poden decidir a qui el lliuren. Criado ha manifestat que té la sensació que Burgués ‘vol tirar pilotes fora perquè pensa que la responsabilitat també li arribarà a ell’ i ha afegit que fins i tot en alguna reunió ha argumentat que l’hospital no és responsable dels fets perquè no té una cartera de serveis definida.

Els pares consideren que no els volen lliurar l’informe perquè és desfavorable a l’hospital, i ha recordat que en l’informe provisional ja s’apuntava que hi havia ‘grans distorsions en el seguiment’ del nadó. Per tot plegat, han demanat una reunió urgent amb el cap de Govern, que és qui es va comprometre a informar la família sobre tots els informes.

D’altra banda, segons la relació de trucades relacionades amb l’activació del protocol de trasllat que sí que els ha estat lliurat, la primera trucada al SEM va ser a les 15.21 hores malgrat que se li va detectar la perforació a les 14 hores. Els pares han demanat explicacions sobre aquest retard, i la resposta ha estat que ‘l’excap de pediatria ja donarà explicacions quan arribi el moment’, donant a entendre que ‘ja les donarà a la Batllia’.

De fet, Criado ha assegurat que després de la manca de transparència que han constatat aquest dimarts, l’única opció que els queda és portar el cas a la Justícia. En aquest sentit, aquest mateix dimarts han enviat un burofax al SAAS per demanar oficialment les gravacions de les càmeres de vídeo de la sala de neonatologia, tot i que Burgués ja els va comunicar que li semblava que no funcionaven aquell dia.