Els “panellets” en la tradició a l’entorn de Tots Sants i el Dia dels Difunts

El passat dimarts 29, l’Espai d’Escaldes-Engordany va acollir un taller sobre l’elaboració dels tradicionals “panellets” que antigament els padrins regalaven als fillols igualment com la mona de Pasqua. L’elaboració dels “panellets”, juntament amb la “castanyada”, forma part de la tradició alimentària d’aquestes dates de tardor, d’aquí que nombrosos padrins han assistit a aquesta trobada per aprendre d’un mestre pastisser els secrets d’aquesta peculiar recepta d’origen català.

Tots Sants del llatí “Omnia Sanctorum” és una festa tradicional catòlica dedicada a recordar els avantpassats. L’origen el trobem en el període anterior a la cristianització ja que deriva d’una festa cèltica anomenada “Samain” que es celebrava per venerar els morts.

Tanmateix el costum de visitar els difunts al cementiri és d’origen romà implantat pel Papa Bonifaci IV al segle VII.

Però va ser Gregori IV al segle IX, qui va fixar la celebració de “Tots Sants” per al primer de novembre. Al segle X s’hi va afegir el dia següent com a “Dia dels Difunts”.

I un segle més tard, els Monjos benedictins de Cluny, l’abadia monacal més prestigiosa de França, (segles X-XII) van proclamar definitivament aquesta celebració que arriba fins als nostres dies.

Aquesta festivitat és considerada una de les més antigues del món cristià, que a Occident celebrem en aquestes dates de novembre però que a Orient es celebra el primer diumenge de Pentecosta.

És tracta d’una celebració per recordar als difunts i alhora d’una tradició de cuina de tardor amb les castanyes i els panellets que donen pas a un nou cicle d’hivern molt representat pels infants amb la recollida de les fulles seques.

panelletsA l’entorn, i associat a aquestes tradicions trobem la “Castanyera”, un personatge que ha inspirat contes i cançons infantils. Antigament la Castanyera es caracteritzava per vestir unes faldilles de “sargal” amb un davantal de cànem i llana. Cobria el seu cap un caputxa blanca i molt llarga que li arribava fins a les faldilles. El personatge s’ha transformat però segueix en els nostres carrers i places en aquestes dates tan plenes de significats de memòria dels temps i dels nostres avantpassats.

Mentre a les llars es preparen els “ panellets” amb ingredients tan energètics com les ametlles, el sucre, el boniato, els pinyons i el codonyat. També en farem de cafè, de coco i d’altres elements segons els gustos de cada família, tal com avui ens ha ensenyat el mestre pastisser i l’Anna a l’Espai d’Escaldes-Engordany. Una bona iniciativa per a mantenir les tradicions en un entorn tan propici com és “Tot Sants”.

 

TOTES LES NOTÍCIES