Una seixantena d’avis de la residència de la tercera edat del Solà d’Enclar han celebrat aquest divendres la diada andorrana al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell en presència del cap de govern, Toni Martí, la subsíndica general, Mònica Bonell i la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. La cerimònia ha estat oficiada, un any més, pel mossèn Ramon Rossell de Canillo, que els ha agraït que ‘perllonguin la durada de la festa de Meritxell’ i els ha animat pel canvi de residència.

‘Un canvi dol, per la inquietud, però al Cedre estareu molt bé, els ha dit’. Precisament, el cap de Govern els ha ofert també unes paraules marcades per la mudança de centre i els ha recordat que ‘han hagut d’adaptar-se molts cops en aquesta vida, molts més que la nostra generació, i aquest cop serà per a millor’. La ministra Rodríguez ha avançat que el trasllat a les dependències del Cedre es començarà a produir ‘a mitjans de novembre’ i estarà finalitzat abans de Nadal. A partir d’aquell moment es començarà a estudiar el possible futur ús -prèvia rehabilitació- de l’edifici del Solà d’Enclar, propietat de la CASS, dins la revisió dels serveis sociosanitaris que planteja el Govern, la qual, segons la ministra, inclourà una ‘reestructuració del sistema de tarifes i nova repartició de les participacions’.

La ministra Rodríguez ha reconegut que ‘tot canvi genera angoixes’ i que ‘la preocupació és legítima’ però, tot i això, ha volgut recordar el que ha dit un dels usuaris de la residència del Solà d’Enclar: ‘el més important és que canviem de casa però no de família’. Segons ha explicat Rodríguez es refereix a què el funcionament del centre serà el mateix i es mantindran els llocs de feina dels professionals del centre, que ‘es traslladaran amb els usuaris i respectarem les seves condicions laborals’. De fet, segons ha explicat la ministra, aquesta fusió aprofita el fet que el Cedre -el nou centre on aniran els avis- només té 60 places ocupades d’un total de 140, ‘és modern, sociosanitari i així s’optimitza’, ha afegit.

Aquest canvi estava ja programat d’ençà que el Govern decidís reorganitzar el sistema de serveis sociosanitaris del país. De fet, segons Rodríguez, no s’ha produït abans perquè els directors del centre van decidir quan era el millor moment. Així doncs la CASS, la propietària, recuperarà aquest patrimoni i no serà fins al 2014 quan es decideixi quines actuacions necessita i per a quin ús es fa servir. ‘Abans de fer obres a la residència del Solà d’Enclar s’han de valorar les necessitats, una cosa que sovint s’ha fet a l’inrevés’, ha criticat la ministra. Per tant, dependrà dels estudis de revisió de la cartera de serveis i el sistema sociosanitari, els quals Benestar ja ha inclòs al projecte de pressupostos del 2014, el futur ús. Tot i així, Rodríguez ha avançat que usuaris infants, adolescents, en risc i amb malalties mentals són possibles candidats a ocupar l’edifici per les seves necessitats.

Aquesta revisió de la cartera de serveis es fa ara per ‘aprofitar el moment’ segons ha dit la ministra. Rodríguez ha afegit que ‘no només s’està treballant en la cartera de serveis sociosanitaris’, també ‘s’està revisant el sistema de tarifes’. Cada servei -o mòdul- dels centres de la xarxa depenen d’un estament diferent: l’hostaleria és assumida pel resident, els serveis per als dependents pel ministeri de salut i els serveis sanitaris -els quals només ofereix la clínica medicalitzada de Sant Vicenç d’Enclar- per la CASS.

Rodríguez ha aprofundit en el fet que ara el Cedre passarà a formar part de la xarxa sociosanitària del país, formada també per altres centres, com la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar i, fins i tot, concertats com la residència Clara Rabassa. La ministra ha explicat que ‘s’atén a gent gran però amb diferents nivells de dependència’ -de fet, ara al Cedre hi haurà una part assistida i una no assistida- per això ‘la comissió de valoració és la que decideix quin itinerari ha de fer un avi depenent de la seva situació’. Precisament ‘el problema més gran ara és la dependència i la cronicitat’, ha afegit la ministra, i ‘des del dia que vam obrir el Cedre estem treballant en aquesta problemàtica sense cometre les errades que han fet altres països, particularment els veïns, els quals tenen dificultats en aquest sector’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada