Els nous pacients de la Unitat de Conductes Addictives s’incrementen un 14% al 2010

El nombre de pacients que van ser atesos per primera vegada a la Unitat de Conductes Addictives (UCA) durant el 2010 va ser de 199, és a dir, un 14% més que al 2009. Les dades fetes públiques pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària en la seva memòria del 2010 expressen l’increment del nombre de nous pacients atesos i la disminució dels pacients que ja estaven en tractament d’altres anys. Del total de pacients amb conductes addictives, el 48% corresponen a problemes relacionats amb l’alcohol.

La Unitat de Conductes Addictives atén els pacients que presenten dependència a substàncies com l’alcohol, el tabac, l’heroïna o altres drogues. Depenent de la substància a què són addictes els pacients, de les circumstàncies i del grau de dependència, el tipus de tractament pot variar, oferint programes per a cada cas, que poden ser amb substitutius o sense, amb teràpies grupals i amb visites individuals. La Unitat de Conductes Addictives compta amb tres estructures assistencials, que són la consulta ambulatòria, l’hospital de dia, on s’atenen els pacients que necessiten un tractament intensiu, i els llits hospitalaris de desintoxicació.

La majoria de tractaments de deshabituació tenen una durada de més d’un any, i per això gran part dels pacients ja eren atesos per l’UCA des d’anys anteriors. Al llarg del 2010 es van atendre un total de 416 persones, que suposen deu més que al 2009, quan n’hi havia un total de 406. Del total dels pacients, 199 hi van acudir per primera vegada el 2010, mentre que 217 ja venien d’anys anteriors.

Des del Servei Andorrà d’Atenció Primària informen que els pacients més freqüents són els que pateixen problemes relacionats amb la ingesta de begudes alcohòliques, que durant el 2010 van ser 199, és a dir, el 48% del total. A més, durant aquest any es van registrar 204 assistències a grups d’alcoholisme.

El segon programa que va arribar a més persones és el de patologia dual, és a dir, per a persones que presenten una dependència associada a un trastorn psiquiàtric, que va atendre 76 pacients.

Pel que fa als pacients del programa de tabaquisme, n’hi va haver 28, mentre que el programa de cànnabis va comptar amb 15 persones, la majoria d’ells adolescents o joves. El programa de cocaïna va tenir 18 pacients i el de benzodiazepines sense altres addiccions, 4.

Dins les conductes addictives, però, és freqüent presentar dependència de diverses substàncies alhora, com el cànnabis, la cocaïna, les benzodiazepines o els barbitúrics, i en aquests casos els tractaments estan dins els programa de politoxicòmans.

Els heroïnòmans també són pacients freqüents dins aquesta unitat, i concretament, durant el 2010 n’hi va haver 19 que van ser tractats amb dispensació de metadona, tant d’entre persones en llibertat com presos del Centre Penitenciari. De fet, durant el 2010 es van fer un total de 2.910 dispensacions de metadona, una xifra inferior a les 3.191 del 2009. Només un pacient amb dependència d’opiacis va formar part del programa lliure de drogues, per intentar deixar-ho sense cap substitutiu.

 

A més, durant el 2010 es va atendre un pacient amb dependència a inhalants, i es va respondre a 30 demandes d’informació de familiars o persones properes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.