Els nous ministres prometen el càrrec en un Govern “continuista i renovat”

ministresEl cap de Govern, Toni Martí, ha nomenat aquest dimecres els nous ministres que formaran part del gabinet de l’Executiu que, com ell mateix ha descrit és “continuista i renovat a la vegada”. Així, Jordi Cinca seguirà com a ministre de Finances, Gilbert Saboya ho farà al capdavant d’Afers Exteriors, Jordi Alcobé s’encarregarà d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions; Xavier Espot es manté com a ministre de Justícia i Interior, ara sense les competències de Treball; Rosa Ferrer assumeix la cartera de Relacions Institucionals, Afers Socials i Ocupació; Francesc Camp serà ministre de Turisme i Comerç i deixa Medi Ambient en mans de Sílvia Calvó que es farà càrrec també d’Agricultura i Sostenibilitat; Jordi Torres ha estat nomenat ministre d’Ordenament Territorial i Èric Jover d’Educació i Ensenyament Superior. Salut, Cultura i Funció Pública queden en mans del cap de Govern a l’espera de formar el gabinet definitiu. Les prioritats marcades en algunes d’aquestes àrees van des de la definició de les competències i transferències, la construcció de l’heliport nacional o la potenciació de les energies renovables per reduir la dependència, entre altres.

Nou ministres i dos secretaris d’Estat han jurat el càrrec aquest dimecres per formar el nou Govern que, com ha recordat el cap de l’Executiu, Toni Martí, “s’haurà d’acabar de completar durant les properes setmanes”. Martí ha assenyalat que es tracta d’un gabinet “continuista i renovat”, amb ministres repetidors i nous. Així, els ha demanat que no perdin “el contacte amb la realitat, amb el carrer” i que “les portes dels vostres ministeris estiguin sempre obertes als ciutadans i que aprofiteu sempre l’ocasió d’escoltar-los”.

Entre els repetidors, Jordi Cinca com a ministre de Finances sense Funció Pública; Gilbert Saboya que torna a assumir Afers Exteriors; Jordi Alcobé que assumirà la cartera d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions; Xavier Espot com a ministre de Justícia i Interior; i Francesc Camp que serà ministre de Turisme i Comerç. Medi Ambient serà assumit amb Agricultura i Sostenibilitat per la fins ara consellera general Sílvia Calvó; Rosa Ferrer serà ministra de Relacions Institucionals, Afers Socials i Ocupació, Jordi Torres serà ministre d’Ordenament Territorial i Éric Jover es farà càrrec d’Educació i Ensenyament Superior.

Amb aquests canvis, Patrícia Riberaygua entra com a consellera general en substitució del cap de Govern, Toni Martí; Joan Anton Bardina ho fa per Jordi Cinca, Meritxell Palmitjavila substitueix Jordi Alcobé, Carles Jordana entra per Rosa Ferrer i Martí Salvans ocuparà l’escó de Jordi Torres.

A més, Jordi Casadevall i Josep Maria Missé han promès el càrrec com a secretari general del Govern i secretari d’Estat per a la diversificació econòmica, respectivament. 

Prioritats dels ministeris

Els ministres entrants han agraït la confiança i han mostrat el seu “orgull” i “respecte” per ocupar el càrrec. Entre les prioritats hi ha la redefinició de les competències i transferències, en la qual la nova ministra Rosa Ferrer, començarà a treballar “des del minut zero”, ha dit. Aquest és el tema del qual Ferrer ha dit que sempre s’havia previst que se n’encarregués i a més se li ha donat la cartera d’Afers Socials i Ocupació. Des de Relacions Institucionals, “primer s’ha de marcar l’estratègia” i després parlar amb tots els actors perquè és una qüestió de “coresponsabilitat”. Pel que fa a Afers Socials i Ocupació Ferrer ha considerat que cal veure el seu funcionament i la seva organització abans de fer canvis i per això es reunirà properament amb el ministre Espot.

Espot ha indicat que ha estat una “reorganització pactada” però que per tirar endavant tota la feina legislativa i de gestió del dia a dia que queda per fer se l’havia d’alliberar d’una part de les competències atribuïdes. El ministre ha enumerat el codi de procediment civil, la nova llei de jurisdicció de menors i la de jurisdicció administrativa, la llei de mediació i la llei concursal, així com la llei de bombers i els reglaments dels cossos especials com alguns dels temes pendents que haurà d’abordar.

Un altre que té molts projectes per abordar és el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé. Ha parlat de modernitzar l’administració i fer-la més propera al ciutadà amb els tràmits electrònics, de l’adaptació d’Andorra Telecom a la desaparició del ‘roaming’ i de desenvolupar l’aeroport d’Andorra –la Seu i l’heliport nacional. Alcobé ha admès que es descarta la construcció d’un aeroport perquè el de la Seu s’adapta a les necessitats del Principat a uns costos molt assumibles de fins a 300.000 euros a l’any. En canvi, s’han seleccionat alguns terrenys i s’ha de decidir la ubicació de l’heliport.

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha apuntat a continuar la tasca per atraure visitants però millorant l’oferta del país a nivell de serveis. Camp ha citat la renovació de la Llei d’allotjaments turístics, l’impuls del comerç on-line i plans de formació per al sector turístic.

Medi Ambient passa a mans de Sílvia Calvó amb Agricultura i Sostenibilitat. Calvó ha manifestat que centraran els esforços en el tema de l’energia. “La dependència molt important que tenim treu competitivitat”, ha assenyalat. Per això, volen produir el màxim d’energia i prioritzar la renovable. Així, ha dit, es compleix un doble objectiu: reduir la dependència i assolir les fites internacionals, donant una imatge d’Andorra “que pot ser un model” en aquest àmbit.

Un altre dels nous ministres, el nou responsable d’Educació i Ensenyament Superior, Éric Jover, ha admès que té una cartera “fàcil i complicada” perquè la feina feta fins ara és positiva i és difícil destacar algun aspecte concret que calgui millorar. Jover ha demanat unes “setmanes” per analitzar la feina feta però ha indicat que “els dossiers no s’aturaran”.

Entre les noves incorporacions es troba també el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Aquest ha reiterat la intenció de destinar un 3,5% del PIB (uns 70 o 80 milions d’euros) a inversió pública però ha admès que potser caldrà revisar-ho segons els recursos de l’Estat després del cas BPA.

Per últim, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha fet referència al cas BPA i ha reconegut que “requeria cert pes de responsabilitat”. El primer repte, ha admès, és encarar la crisi de l’entitat per la qual cosa ha valorat els esforços de transparència dels darrers anys i l’obertura d’Andorra. També l’acostament a la Unió Europea amb l’inici de les negociacions. “Si Andorra vol reafirmar el camí de la transparència i la modernitat és una oportunitat que ha d’agafar amb dos mans”, ha declarat. Saboya ha assegurat que només es pot trobar un comprador a BPA “si hem fet els deures i ens hem dotat d’eines com la llei que demà espero que rebi el màxim suport al Consell General”. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES