Els nostres fills i l’educació

Aquestes són les 5 paraules màgiques que no hem d’oblidar dir als nostres fills.

T’estimo. Gràcies. Si us plau. Ho sento. Perdoneu.

Segur que volem que els nostres fills siguin educats, demanin les coses si us plau, donin les gràcies, sàpiguen demanar perdó, dir el sento quan s’equivoquin i tantes altres coses per l’estil.

Això és el que volem la gran majoria de pares, però també molts de nosaltres ens oblidem que aquest tipus de coses s’aprenen dia a dia, i que la millor manera d’ensenyar és sent nosaltres el seu millor exemple.

Sense més, un t’estimo mai sobra igual que un si us plau.

Vols que demanin les coses per favor i et donin les gràcies?

Sigues tu el primer en fer-ho. El gota a gota diari va donant els seus fruits. Costa, és cert, però la constància i el no caure en el desànim són les millors eines.

T’has equivocat? Li has renyit sense motiu, el teu càstig ha estat excessiu, li has aixecat massa la veu?

No et sentis malament, ni feble per reconèixer que t’has equivocat, demana-li perdó. Fes-li saber l’important que és reconèixer els errors i que ho sents de veritat.

La millor manera d’educar en valors positius és predicar amb l’exemple.

Els adults tenen hàbits i formes de procedir, que no sempre són saludables ni positius per als que ens miren des d’uns centímetres més avall. I de vegades se’ns oblida que nens i adolescents són esponges. Aprenen més del que veuen que del que escolten. Els crida l’ atenció els nostres errors, els nostres tacs, les formes maneres insanes de menjar, els comentaris fora de lloc, etc. I els sorprèn, com a nosaltres també, més les males notícies que les positives. Segurament per la morbositat que desperten.

La meva intenció no és la de convertir-nos en pares, mares, mestres, veïns, entrenadors i familiars perfectes. Però sí que siguem conscients de l’impacte que molts dels nostres comentaris i comportaments poden tenir en aquestes persones a les que tenim la responsabilitat d’educar. Si treballem una mica l’autocontrol i la consciència, igual entre tots aconseguim educar persones més respectuoses, divertides, permissives, flexibles.

És poc honest i sensat demanar als petits que s’esforcin i treballin si veuen als adults veient la televisió durant hores.

Si volem fills educats i que no faltin el respecte a les persones, els pares no poden faltar el respecte entre ells, ni parlar malament de membres de la família ni amics davant dels nens.

Si volem nens sincers, no se’ls pot enganyar. Podem dir que hi ha temes dels quals no es parla amb els nens, o que això és un assumpte aliè a ells, però no els digueu mentides.

Si els demanem que no cridin, que no siguin manaires, nosaltres ta,bé hem de demanar les coses per favor, no podem donar veus d’una habitació a una altra, no podem cridar perquè deixin de discutir i ens facin cas, ni comportar-nos de manera autoritària per aconseguir que ens obeeixin.

Tracta de ser solidari, d’educar en la comprensió, en la bondat, en la gratitud. Ensenya’ls a valorar els gestos, els somriures a qui t’ajuda, i a prestar ajuda als altres. Quan sentis comentaris racistes, sexistes o que menyspreen la condició humana en qualsevol de les seves formes, sigues contundent. No ho toleris, no permetis que el teu fill s’identifiqui amb aquestes idees que ens separen i distancien de la bondat. Digues que això està malament, que les persones només ens diferenciem per com ens comportem amb els altres i amb l’honestedat amb nosaltres mateixos. Que el que importa són els valors i els actes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.