Els nens a l’estiu també tenen normes

L’estiu és època de relax, però això no és sinònim de deixar que el nen faci el que li doni la gana. Certa rutina i uns límits són necessaris.

A l’estiu tots ens relaxem. I els nens també. Els horaris són més flexibles, els menjars més divertides. però això no vol dir que el teu fill no necessiti normes. Tenir uns límits és necessari per a ell i també per a la pau familiar. I si no els posem, a més que l’estiu es convertirà en una bogeria, la tornada a la rutina al setembre serà complicadíssima

Hi ha diverses raons de pes que indiquen la necessitat de mantenir determinades normes en l’estiu.

Donar confiança al teu fill

Els nens necessiten un cert ordre en el seu món, saber quines coses poden i no poden fer. Si no, se senten confusos i insegurs, perden confiança en ells mateixos i poden sentir que els seus pares no es preocupen tant d’ells.

li relaxen

Al principi pot ser divertit no tenir límits, però al poc temps la situació fa que el nen acabi estressat i esgotat. Recordar-li que encara que estigui fora de casa ha de seguir menjant bé, dormint migdiada o descansant una mica després de dinar, anant al llit a una hora lògica, posa ordre en la seva ment i l’ajuda a mantenir una certa rutina, essencial per combatre l’estrès.

Ara que el nen està en un entorn que coneix menys cal ser més estrictes en les normes relatives a la seva seguretat i fins i tot crear-ne de noves en funció del nou espai o la nova situació.

Creen millor ambient

Mantenir uns límits fa que tot funcioni millor en el dia a dia i ajuda a rebaixar els nivells d’estrès dels nens i també dels pares, el que contribueix a un estiu de relax i bon ambient familiar.

Si posem massa normes, el nen acabarà per no fer cas a cap. Millor que siguin poques, però ben triades. I que ell les tingui clares, convé dedicar temps a explicar-. Feu-ho amb tranquil·litat, mirant-li als ulls i oferint seguretat. Tingueu en compte què pot entendre i complir a cada edat.

I què passa si desobeeix? Ha de saber que no està actuant bé. Dir-li que estarà una estoneta assegut al sofà per pensar, que trigarà una mica més a poder banyar-se (i complir-lo) l’ajudarà a parar una mica i reflexionar per canviar d’actitud. Encara que us doni pena fer-ho, penseu que actuar així li vindrà bé i és una aportació valuosa a la seva educació, ja que ha d’aprendre a reconèixer el que és correcte i el que no.

Perquè les normes funcionin i contribueixin a crear un bon ambient cal que els pares estiguin d’acord en quines han de ser i com cal aplicar-les.

Per exemple, si el pare no deixa al nen banyar-se just abans de marxar de la platja i la mare sí, el resultat serà enuig familiar i estrès. Convé que parlin abans i que els dos arribin a un acord.

Dit tot això, també està bé saber que, encara que es mantinguin una sèrie de normes bàsiques, algunes es poden relaxar (endarrerir l’hora d’anar a dormir, deixar que el nen jugui a alguna cosa tranquil si prefereix no dormir migdiada, donar-li un berenar sopar algun dia). I també caldrà crear alguna norma nova que a l’estiu sigui necessària (no creuar la carretera sol, no endinsar-se en l’aigua sense un adult).

I si es queda amb els avis?

Si pel vostre treball o altres raons el nen va a quedar-se a casa dels avis o d’altres familiars, és important deixar-los clares dues o tres normes bàsiques de comportament i actitud.

Però, com a pares, també heu de recordar que per al nen és molt positiu viure d’una altra manera per un temps, adoptar altres normes en una casa diferent, xerrar amb altres adults. Els estius als pobles, a casa dels avis, es converteixen, en general, en una experiència inoblidable i molt positiva de la infància. I no us preocupeu per la possibilitat que es “s’acostumi malament”: els nens són molt llestos i aprenen aviat el que poden i no poden fer en cada lloc i amb cada persona.

TOTES LES NOTÍCIES