Els museus d’Andorra reben 145.543 visitants durant el 2013

casa-rullLes infraestructures més visitades han estat, respectivament, la Casa de la Vall, el Museu del Tabac i la Casa d’Areny-Plandolit, per aquest ordre de més a menys i, d’aquests tres equipaments, tant sols el Museu del Tabac a millorat la xifra de visitants obtinguda l’any passat.

L’afluència de visitants als museus està marcada per una forta estacionalitat. La temporada alta va de maig a octubre, però el gruix de visitants és concentra als mesos d’estiu. Tant és així, que aquest any en els mesos de juny, juliol i agost els museus que gestiona el Govern d’Andorra han rebut el 42% de les visites anuals.

En el cas dels museus gestionats pel Govern, han estat 65.566 les persones que han visitat aquests equipaments culturals, el que representa una disminució d’un 17% respecte el darrer any.

Tot i la varietat de perfils dels visitants i la disparitat del seu comportament en funció l’equipament visitat, es poden extreure les següents conclusions:

-Tots els equipaments han perdut visitants amb l’única excepció de la Farga Rossell que creix en quantitat (4%) i en qualitat de la visita ja que 2 de cada 5 visitants han sol·licitat una visita completa amb demostració (25% de més).

-Les baixes més important han estat la del Centre d’interpretació del romànic de Pal, museu que a partir de l’1 de gener del 2013 va esdevenir de pagament, seguit el museu Postal i del museu de l’Automòbil. Al Postal la reducció afecta essencialment els visitants individuals, a l’Andorra Romànica, i en menor mesura a l’Automòbil, la disminució es deu a la pèrdua de grups. A Pal, també, ha influït el fet que, durant aquest any, no hagi integrat el itinerari del bus turístic.

-Majoritàriament és tracta de visitants adults, ja que els visitants amb unes edats d’entre 31 i 65 anys representen un 36% del total, i els majors de 65 anys representen un 47%.

-Els visitants de regions properes i els del país són els majoritaris, i és desgranen de la següent manera: 24.700 provenen de França, 12.512 d’Espanya, 9.857 de Catalunya i 6.124 d’Andorra. Els procedents d’altres indrets han estat minoria i estaven molt repartits en diferents nacionalitats (russos, anglesos, holandesos, portuguesos, …).

-Les hores amb una major freqüentació de públic han estat de les 10 a les 12 i de les 16 a les 17h.-Els visitants en grup representen un 60% del total (agencies de viatge, autocaristes, escolars, associacions, etc.)

També cal fer esment de les visites de caire especial que s’han realitzat durant el 2013, aquelles que per la seva naturalesa o per la peculiaritats del visitant han requerit un tracte especial, dins d’aquest grup hi destaquen les 173 visites realitzades a col·lectius escolars i 38 visites concertades amb diferents mitjans de comunicació. Malgrat el seu pes minoritari en el recompte de visitants (15%), el col·lectiu constituït pels escolars i els joves, d’Andorra i de l’estranger, s’ha mantingut estable en relació a l’any anterior.

Pel que fa als museus de gestió privada, el més visitat ha estat el del Tabac amb 13.017 visitants, que ha augmentat un 28% respecte les xifres assolides el darrer any. El segueix el Museu del Perfum amb 5.155 visitants que ha estat visitat per 841 persones menys que el darrer any. Per últim el MW Museu de l’Electricitat s’ha mantingut en uns nivells de visitants molt pròxims als del darrer any, i ha perdut 217 visitants, mentre, que per la seva part, el Camí hidroelèctric d’Engolasters també ha perdut 331 visitants.

Per a la resta d’equipaments de gestió pública que no depenen del Govern d’Andorra, l’evolució en el nombre de visitants ha estat desigual, alguns han obtingut uns nivells similars als del 2012, com ara el Museu de la Moto o el Museu Etnogràfic Casa Cristo, dos museus que han augmentat molt lleugerament respecte el darrer any. Altres equipaments han experimentat un ascens força important, com és el cas de la Mina de Llorts o el Centre de Natura de la Cortinada que han incrementat un 25 i un 16%, el número de visites respecte el 2012.Per últim, d’altres han sofert unes dinàmiques negatives, com la Mola i la Serradora de Cal Pal, el CAEE o el CIAM, equipaments que per motius varis han perdut visitants.

Alhora de donar una xifra total dels visitants que han tingut els museus i monuments oberts al públic al llarg del 2013, cal tenir en compte també el nombre de visitants que han rebut els edificis culturals que només obren durant els mesos d’estiu, com les esglésies romàniques. Aquests edificis enguany han rebut 70.175 visitants, xifra que significa un increment d’un 15% respecte els nivells assolits el 2012.

Per tant, en total, aquestes infraestructures culturals han rebut 215.718 visites al llarg de tot l’any, el que representa una disminució d’un 4%, respecte la xifra assolida l’any 2012 (224.252).

 

TOTES LES NOTÍCIES