Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de les vuit Àrees Regionals de Trànsit, entre les quals hi ha la del Pirineu Occidental, han posat en marxa, amb motiu de les festes nadalenques i de manera coordinada amb el Servei Català de Trànsit, una campanya de control d’alcoholèmia i drogues a les vies interurbanes de tot Catalunya. Des del 10 de desembre i fins al proper dia 20, els agents realitzen controls aleatoris a qualsevol hora del dia però especialment en els horaris pròxims als dinars i sopars.
 
L’objectiu és garantir la seguretat en la mobilitat de les persones, reduir el nombre de morts i de ferits greus en accidents de trànsit, prevenir el nombre d’accidents on l’alcohol pot estar present en el moment del sinistre i conscienciar els conductors sobre les conseqüències negatives dels accidents de trànsit. Paral·lelament, el Servei Català de Trànsit està reforçant, a través dels panells informatius de contingut variable, missatges relatius a la campanya.
 
La campanya forma part de les diferents accions que el Cos de Mossos d’Esquadra realitza en el marc del Programa Operatiu Especial (POE) Grèvol amb l’objectiu de prevenir i reduir els fets delictius més habituals, principalment furts, robatoris en comerços i estrebades al carrer, que es registren durant aquest període nadalenc.

Mesures de vigilància en la mobilitat i l’oci nocturn
 
El pla es complementa amb la posada en marxa de mesures en els àmbits de la mobilitat i l’oci nocturn. Així, l’increment aquests dies del transport de persones i mercaderies, tant a la xarxa viària com als transports públics, comporta que s’activin també controls de trànsit per evitar l’augment de la velocitat i el consum d’alcohol i drogues en horaris i dates específiques, coincidint amb els dinars i sopars d’empresa.
 
Segons les dades recollides per l’Observatori Europeu de la Seguretat Viària aproximadament el 25% de les morts en carretera estan relacionades amb la presència d’alcohol en els conductors. A més, a mesura que augmenta la concentració d’alcohol en sang en el conductor, també ho fa la probabilitat de patir un accident de trànsit.
 
Per aquest motiu, el control de la conducció sota els efectes de begudes alcohòliques o de les drogues es considera un dels eixos estratègics d’actuació policial en l’àrea de l’accidentalitat mortal i greu.

Text i foto: RàdioSeu