Els Mossos comencen a gestionar els avisos del Pirineu Occidental des del 112 de Reus

Avui al migdia ha entrat en funcionament el traspàs de la gestió operativa de les Sales de Comandament de les Regions Policials Ponent i Pirineu Occidental a la Sala de Reus, que a partir d’ara gestionarà tots els incidents d’aquestes comarques, juntament amb els de Tarragona i Terres de l’Ebre, com ja s’està fent.

Aquest traspàs és el tret de sortida a la integració de les set Sales Regionals de Comandament en un únic Centre de Comandament de la Prefectura amb seus al Complex Central, Barcelona i Reus, amb l’objectiu de guanyar en eficiència des del punt de vista operatiu, de coordinació, d’unificació d’estructura de comandament i d’economia de recursos.

A l’acte d’avui ha assistit el director general de la Policia, Pere Ferrer, el comissari en Cap de la Prefectura, Eduard Sallent, els directors dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central i Lleida, i diferents comandaments policials.

Durant l’acte el director general de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat que aquesta integració suposa “un pas endavant tecnològic per millorar el servei i l’eficiència en les nostres funcions amb l’objectiu de donar un millor servei a la ciutadania”.

La integració de les sales està orientada a especialitzar-les en la gestió dels incidents i emergències. L’evolució tecnològica permet fer aquesta evolució a sales més concentrades i d’un abast territorial més ampli i, alhora, una optimització de la gestió dels recursos humans. D’una banda, per la estandardització de la càrrega de la demanda en canals i operadors, i d’altra, per les economies d’escala que suposen la unificació d’estructures de comandament i oficines de suport.

El model regional de la Sala presentava algunes ineficiències com canals amb poca demanda i altres amb molta. Amb aquesta integració s’homogeneïtzarà la càrrega de demanda per canal i operador, s’unificarà i reforçarà l’estructura de caps de torn, caps de sala i comandament del centre i es dimensionarà una oficina de suport única.

La Sala de Comandament de la Regió Policial Central està previst que s’integri a la Sala de Reus el proper dilluns, 24 de febrer. Per tant, des de la Sala de Reus es gestionaran tots els incidents, de seguretat de ciutadana i trànsit, d’aquestes cinc regions policials. La previsió és que aquesta Sala atengui aproximadament 255.000 incidents/any, 344.500 identificacions i 11.900 detencions. També està previst que a finals d’any s’integri la Regió Policial Girona.

Així mateix, les properes setmanes la Sala Central de Comandament passarà a ubicar-se en el Complex Central dels Mossos d’Esquadra.

Es tracta d’un procés de concentració que han anat fent les sales dels Mossos d’Esquadra que han passat de ser en cada comissaria a fer-ho en sales regionals, i ara es continua el procés en sales més orientades a la gestió operativa per funcions (atenció d’incidents i emergències) que no per territori. De fet, altres policies i agències com el SEM o el mateix 112 ja tenen models de sales més concentrades i d’abast territorial ampli.