Els menjadors escolars de l’Alt Urgell i la Cerdanya incrementen els productes de proximitat

Amb l’inici del curs 2017-2018, els menjadors escolars de l’Alt Urgell i la Cerdanya estrenaran un menú unificat en el qual els productes alimentaris de proximitat tindran un pes molt rellevant. Aquesta iniciativa porta per nom “Mengem d’aquí” i té com a objectiu promocionar el consum dels productes locals en els menjadors escolars de totes dues comarques.

Es tracta d’una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta amb la col·laboració dels dos consells comarcals i el finançament del Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Per bé que a tots els menjadors es compleixen perfectament els criteris nutricionals, les institucions promotores del projecte han volgut anar un pas més enllà. El nou menú unificat identificarà els dies de producte local, aportarà receptes tradicionals catalanes i permetrà que tots els infants mengin el mateix, des de les llars d’infants fins a batxillerat. A l’inici de curs es lliurarà un document a les famílies explicant el projecte i se les convocarà a una xerrada informativa. A més, es farà una proposta de sopars, esmorzars i berenars. A data d’avui, tots els centres educatius de la Cerdanya i gairebé tots els de l’Alt Urgell s’han adherit a formar part del projecte.

Des de fa una mesos, l’equip que desenvolupa el projecte s’ha reunit, per una banda, amb els gestors de menjador i els cuiners, per tal d’explicar el funcionament del projecte i ajudar-los a fer viable la implantació d’aquest. Per altra banda, també s’està fent un treball amb els productors agroalimentaris, per tal de poder fer viable la incorporació d’aquests productes dins del menú escolar.

El menú “Mengem d’aquí” l’ha elaborat la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) del Món Sant Benet i ha comptat amb tres revisions per part dels cuiners dels menjadors escolars abans de tenir la proposta definitiva. La decisió d’adherir-se al projecte ha estat lliure per part de cada gestor de menjador.

Des de la Fundació Alícia es va efectuar una formació als cuiners i ajudants de cuina dels menjadors escolars el passat 7 de juliol a la seu de la fundació. La jornada va tenir dues parts: una primera en què es va explicar la justificació de la proposta de menú i una segona on es van cuinar els plats de nova incorporació i els assistents van poder degustar les noves propostes i resoldre dubtes.

TOTES LES NOTÍCIES