A partir del dimecres 2 de març, tots els afectats de càncer tindran a la seva disposició una hora setmanal de classe grupal d’activitat física al Centre Esportiu dels Serradells. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per Vitalsport, amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella que cedeix la sala, amb l’objectiu de combatre els efectes que provoca el tractament del càncer, intentar millorar la qualitat de vida dels afectats, i millorar la seva resistència aeròbica, la força muscular, la mobilitat articular, i la fatiga. La responsable del projecte, la preparadora física Judith Albós, ha explicat que espera que les classes es puguin anar ampliant per l’elevada participació, i que s’acabi involucrant un dietista i un psicòleg. El president de l’ASSANDCA, Josep Saravia, s’ha mostrat molt agraït per la iniciativa i ha assegurat estar obert a tot aquest tipus de projectes que ajudin a difondre la malaltia i als qui la pateixen.

El Comú d’Andorra la Vella, Vitalsport i ASSANDCA han signat un conveni de col·laboració per oferir classes grupals d’activitat física per a afectats de càncer de manera gratuïta, tots els dimecres de 15.30 a 16.30 hores al centre Esportiu els Serradells. La responsable del projecte, Judith Albós, ha explicat que l’objectiu és combatre els efectes que provoca el tractament de càncer, intentar millorar la qualitat de vida dels afectats, millorar la seva resistència aeròbica, la força muscular, la mobilitat articular, i la fatiga. Al mateix temps, es pretén que les sessions en grup ajudin els malalts a pal·liar l’ansietat, l’estrès o la depressió. Al principi no hi haurà diferenciació entre els afectats i les classes s’aniran organitzant depenent del seu estat, tot i que si la demanda és molt elevada ja es dividiran segons les condicions.

Albós l’ha definit com un projecte “ambiciós” que els agradaria que es pogués anar ampliant i haver de fer diferents grups, i fins i tot incloure un nutricionista i un psicòleg. El president de l’ASSANDCA, Josep Saravia, s’ha mostrat obert a tot tipus d’iniciatives d’aquest caire perquè “ajuden a difondre la malaltia i dóna visibilitat a l’associació davant els malalts”. En aquest sentit, ha tornat a lamentar que tot i que les estadístiques diuen que hi ha 371 persones anuals que pateixen la malaltia, a ASSANDCA només n’han acudit al voltant de 80.

Des de l’associació esperen reunir-se properament amb el nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i el director del SAAS, Josep Maria Piqué, per tractar les seves inquietuds i seguir reivindicant la necessitat d’un oncòleg i un psicòleg fixos a l’hospital.

Durant les properes setmanes es reuniran amb el col·lectiu d’infermers i assistents socials perquè col·laborin en la difusió d’aquestes classes d’activitat física, oferint-les des del mateix hospital en el moment que es detecti la malaltia. Les classes començaran el dimecres 2 de març, i el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, ha manifestat el suport del Comú perquè “és una malaltia que afecta tota la població, sense cap tipus de discriminació”. 

(Text i foto: ANA)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada