Els llegums, saludables amb destacable aportació de proteïnes

llegumsEls llegums han estat conreats durant segles per una gran varietat de cultures. En aquest grup podem trobar aliments com les llenties, les mongetes seques, els cigrons, la soja, entre d’altres. Globalment, es consideren aliments nutricionalment recomanables per la seva composició en proteïnes, hidrats de carboni, lípids, fi bra, minerals i vitamines.

Els llegums es consideren un excel·lent substitut de la proteïna animal, un nutrient que sovint es consumeix en excés en els països desenvolupats. Les proteïnes contenen al voltant del 20% del pes dels llegums, tot i que és més alta en els cacauets i en la soja.

Pel que fa als hidrats de carboni, el percentatge mitjà que contenen els llegums se situa en el 60%. Precisament, aquesta aportació és la responsable de les calories dels llegums. Per tant, és un aliment susceptible d’engreixar en quantitats que superin el recomanable i sovint en funció de l’acompanyament, tot i que en línies generals és molt recomanable per la varietat de nutrients.

Els llegums inclouen d’entre l’11 i el 25% de fi bra dietètica, una substància que té la facultat de regular el trànsit intestinal i també de regular els nivells de colesterol.

Destaquen també en els llegums els índex de calci i de ferro, dos minerals importants per a l’organisme, però de pitjor assimilació que la llet o la carn.

Finalment, els llegums tenen un baix contingut en lípids o greixos. Diversos estudis científi cs han demostrat com una dieta variada, que inclogui llegums, ajuda a abaixar els índex de colesterol de l’organisme.

En general, el consum de llegums és favorable per a la salut, però l’alt contingut en carbohidrats fa que estiguin desaconsellables en alguns casos. Aquests són, per exemple, les persones amb diabetis o amb problemes d’obesitat. També les persones que tenen transtorns digestius convé que mengin els llegums sense pell.

Per Redacció El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES