liberalsEl projecte de llei de bases de l’ordenament tributari contempla un model d’agència tributària que no concorda amb el model d’IRPF presentat per l’Executiu, segons opinen des de Liberals d’Andorra. És per aquest motiu, que tal com ha explicat el president del partit, Jordi Gallardo, consideren que aquesta és una mostra que la intenció del Govern és anar cap a un IRPF ‘de màxims’ que tregui partit a l’agència tributària que s’està contemplant. Segons el parer dels liberals, el que hauria d’haver fet l’Executiu és retirar el text i presentar-ne un de nou elaborat pensant en el país, en lloc de basat en el model espanyol com pensen que és aquest. Sobretot han criticat que és un text amb indicis d’inconstitucionalitat perquè ataca el dret a la intimitat de les persones reconegut en la Constitució.

Liberals d’Andorra ha mostrat, aquest dijous, el seu posicionament totalment contrari al projecte de llei de bases de l’ordenament tributari que també ha estat criticat pels grups parlamentaris de l’oposició i que rebrà nombroses esmenes per part del grup demòcrata.

Els liberals han argumentat que és un text ‘copiat de l’espanyol’ i que per tant contempla un model a la mida de la fiscalitat espanyola, que no és la prevista per al Principat. Recorda que el Govern defensa que s’ha anunciat ‘un IRPF simple, de mínims’, i que en canvi l’agència que es preveu és ‘de màxims’. És per aquest motiu que el president del partit, Jordi Gallardo, ha opinat que el Govern té intenció d’anar cap a un Impost sobre la Renda de les Persones Físiques que sigui ‘de màxims’, i que ja hi haurà l’agència tributària que ho permeti.

No obstant, aquesta no és l’única crítica que han fet al text, sinó que han indicat que té indicis d’inconstitucionalitat, perquè ‘ataca el dret a la intimitat i a l’honor’ i que és una llei ‘excessivament punitiva’.

Entre els punts claus que han criticat els liberals hi ha el fet que amb el règim de denúncies públiques ‘es col·loca el rètol de qui ha fet actuacions fraudulentes’, encara que després es demostri que no hi havia cap acció fraudulenta. Això, segons Gallardo ‘posa en risc el dret a l’honor’.

També opinen que cal abaixar les sancions, perquè les que s’han previst són molt elevades i creuen que ‘no hem de començar així. S’ha de permetre un procés d’aprenentatge’.

Un altre punt que consideren que s’hauria de rectificar és que ‘es carreguen el secret bancari’ pel fet que si l’Administració sol·licita informació no es pot argumentar el secret bancari per no donar-la. Gallardo considera que s’hauria d’optar per altres fórmules que s’apliquen a països com Luxemburg en què aquestes demandes han de ser amb resolució judicial. Assegura que ‘no diem que no s’ha de facilitar la informació, però no s’ha de fer sense indicis i cal respectar el dret a la intimitat’. En relació a això Gallardo ha opinat que no s’han de fer ‘alegrement’ demandes d’informació ‘saltant-se el dret a la intimitat’ perquè Andorra té una part important del seu negoci, sobretot financer, que resideix en el secret bancari’.

Per altra banda, el text també aporta inseguretat jurídica, segons Gallardo, i també ataca el dret a la intimitat per permetre l’entrada als domicilis.

Des de Liberals d’Andorra opinen que el més assenyat hauria estat retirar el text ‘i fer-ne un de nou, pensat per a Andorra, no copiat d’Espanya’, perquè ‘la llei que han entrat és d’una agència tributària de màxims, que té tota la informació dels seus contribuents, que analitza tot i controla tot’. Gallardo ha assegurat que el Govern ha optat per aquest model ‘que nosaltres no el volem i que pensem que no és el que s’adapta al país’.

Recolzament al dret a decidir de Catalunya

D’altra banda, del 28 al 30 de novembre, els Liberals d’Andorra han participat al congrés de l’Aliança Liberal i Demòcrata per a Europa celebrat a Londres. En aquest congrés es va impulsar un manifest en relació al dret a decidir dels catalans en què es posa de manifest que ‘estem completament a favor que mitjançant els mecanismes legals existents tenen dret a manifestar-se pacíficament’. Així, el secretari general del partit, Ferran Costa, ha ratificat aquest posicionament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada