costa-pallaresLiberals d’Andorra han donat a conèixer aquest dijous les seves consideracions respecte a la modificació de la Llei de la CASS que actualment està en període d’esmenes. La secretària de Relacions Internacionals del partit, Judith Pallarès, ha alertat que en els articles 24,2 i 25,3 del projecte de llei se sobreentén que no serà obligatori cotitzar a la branca de jubilació, i demanen que es revisi perquè és un fet que els preocupa. Així mateix, consideren que si a més es promociona l’estalvi privat, a la llarga molta gent arribaria a l’edat de jubilació sense recursos i els neguiteja com l’Estat se’n podria fer càrrec. Des de Liberals d’Andorra també es mostren preocupats per la dificultat que presenta el nou càlcul de les pensions a través de l’anomenat factor de sostenibilitat, i pel fet que no es prevegi retardar l’edat en què es comença a percebre la jubilació en el cas de persones que decideixin allargar la seva vida laboral.

El secretari general de Liberals d’Andorra, Ferran Costa, i la secretària de relacions internacionals, Judith Pallarès, han presentat aquest dijous les conclusions de la comissió treball de social del seu partit que ha analitzat la reforma de la Llei de la CASS, un text que consideren ‘transcendental’ però que pensen que no cobreix del tot els drets bàsics que ha de contenir.

Un dels problemes que han posat de manifest és que en dos articles se sobreentén que la cotització en la branca jubilació podria ser opcional, però que aquest fet no s’explica en el preàmbul, de manera que han demanat que es revisi aquesta qüestió. Igualment, també alerten que en el preàmbul s’esmenta que l’objectiu és que el sistema de seguretat social sigui sostenible, ‘però només es diu que garantirà el dèficit de la branca general’ i no el de la de jubilació, i alhora es posa de manifest que els assalariats necessitaran ingressos suplementaris de plans d’estalvi privats. Tot plegat, per Liberals d’Andorra, farà que en un futur es puguin produir situacions molt precàries, de persones que no han cotitzat ni han pogut fer-se plans privats, i que per tant no tinguin pensions. Pallarès ha afegit que estan d’acord en què tothom ha d’estalviar, però que ‘també han d’estalviar la CASS i el Govern’.

Pel que fa a l’edat de jubilació, des de Liberals d’Andorra són partidaris que la vida laboral es pugui allargar, però creuen que si una persona decideix treballar més enllà dels 65 anys, la pensió també s’hauria de retardar. A més, creuen que en aquests supòsits s’haurien de preveure ‘incentius per als empresaris’, per tal que puguin fer front als augments de salaris d’aquestes persones. A més, també lamenten que el factor de sostenibilitat amb el qual es calcularan les pensions, sigui tan complicat de calcular, cosa que farà que els assegurats ‘no puguin reclamar res a ningú’.

D’altra banda, els Liberals critiquen que amb la nova llei de serveis socials i sociosanitaris, ‘el que abans era un dret inclòs a la Llei de la CASS’, ara seran ajudes que tindran qui considerin els serveis socials’. També creuen que caldria clarificar millor com es garantirà la transparència en la gestió de les inversions de la CASS i revisar l’estatus dels autònoms.

Finalment, els Liberals també han parlat sobre la reforma de les competències i les transferències, assegurant que l’objectiu final hauria de ser reduir la despesa estructural del global de l’administració. Ferran Costa ha afegit que volen pensar que ‘vist el color polític de la majoria de cònsols, l’entesa hauria de ser possible’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada