Els joves músics protagonitzen el popular Concert de Santa Cecília

concert-santa-cecilia-2015La  Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca), l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, l’Escola de Música del Comú d’Escaldes-Engordany, l’Escola Harmonia, l’Espai de Música Moderna i, per primer cop, l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell, seran els protagonistes, per tercera vegada, del tradicional Concert de Santa Cecília dirigit per Albert Gumí. L’actuació en commemoració de la patrona de la música tindrà lloc el diumenge 20 de novembre, a les 12 h, a l’Auditori Nacional d’Andorra.

Sota el títol Què ens ensenya la música?, el concert es divideix en dos parts. La Jonca iniciarà l’actuació amb un catàleg d’emocions que passarà per l’alegria, la tristesa, l’ansietat, l’amor i l’humor, amb obres de Weber, Grieg, Mozart, Mascagni i Gluck. Tal com explica Albert Gumí: “Quan li van demanar que fes una definició del concepte música al gran Leonard Bernstein, va respondre: «Música és allò que sents quan l’escoltes.» Des de la Fundació ONCA, com que també estem molt convençuts que la veritable essència de l’art és precisament sentir emocions, hem preparat un programa en el qual mirarem d’explicar, mitjançant la mateixa música, tot allò que ens transmet una melodia o un ritme. Per arribar-hi, desgranarem totes les notes i els valors d’obres excepcionals de grans mestres de la història de la música, que esdevindran el nostre camí. Sovint podem arribar a pensar que l’objectiu final d’un intèrpret és precisament fer bé aquestes notes i ritmes, però nosaltres intentarem mostrar que la veritable finalitat és arribar a produir emocions a través d’aquestes eines sonores.”

La segona part del concert serà protagonitzada pels joves intèrprets de les escoles de música juntament amb la Jonca. Seguint amb l’objectiu artístic de tot el programa, Albert Gumí comenta: “Per aconseguir transmetre el millor de cada música, hem de tenir una bona preparació tècnica i, en aquesta segona part, un divertit compendi en forma de cantata ens ajudarà a gaudir de tot allò que hem d’aprendre si volem convertir-nos en uns bons músics: els compassos, els pentagrames, les notes, els valors i fins i tot la terminologia especialitzada en italià seran els nostres protagonistes. Els participants cantaran i tocaran per mostrar-nos tot allò que aprenen a les respectives escoles de música. Serà, doncs, un bon repàs de llenguatge musical; allò que els avis en deien solfa. Però no us penseu pas que la lliçó serà feixuga o avorrida, perquè nosaltres tenim molt clar que els aspectes més tècnics, si se serveixen amb un bon somriure, s’aprenen molt millor!” La cantata comptarà amb la participació del jove actor andorrà Boris Cartes en el paper de narrador.

Les sessions de treball per preparar el concert es duran a terme en diverses jornades:

El divendres 11 de novembre, de les 18 a les 21 h, serà el torn dels alumnes de les escoles de música i part de la Jonca. Aquest assaig serà a les instal·lacions del conservatori de la capital i servirà per fer la primera lectura de tota l’obra. El divendres 18 de novembre, se’n farà la segona sessió a la mateixa hora i al mateix espai, sota la direcció d’Albert Gumí.

El diumenge 13 de novembre es realitzaran les primeres sessions de treball amb la Jonca de 10.30 a 14 h i de 16 a 18 h. El dissabte 19 de novembre de 10 a 14 h es farà la tercera sessió de treball amb la Jonca. A la tarda, de les 16 a les 20 h, s’hi afegiran les escoles de música i Boris Cartes per dur a terme l’assaig general. Aquestes sessions tindran lloc a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino. El diumenge 20 de novembre, de les 10.30 a les 11.15 h, tots els participants faran la darrera prova de so per estrenar el programa a les 12 h.

Per a aquesta actuació, es compta amb la col·laboració de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella per a la realització dels assajos, així com amb l’ajuda del Comú de Sant Julià de Lòria (La Trapa) en la cessió dels instruments de percussió.

La Fundació ONCA agraeix la implicació dels centres musicals, així com dels seus directors i professors, que hi col·laboren amb l’objectiu d’aconseguir que aquesta cita musical sigui un nou èxit del calendari musical 2016.

El Concert de Santa Cecília serà amb venda de localitats a un preu de 5 €, que es posaran a la venda a partir del 7 de novembre a l’Oficina Nacional de Turisme.

TOTES LES NOTÍCIES