Els joves de La Central aprenen valors humans mitjançant la interacció amb gossos

Una quinzena de joves de La Central han participat des del passat mes de març en un projecte que fomenta els valors humans amb els gossos com a element motivador. En total han estat 43 sessions d’una hora amb les quals s’ha treballat amb gossos de l’Associació ACANA o els personals dels participants, i els joves han treballat aspectes com el respecte, la cooperació i el treball en equip, la comunicació, o temes més específics com la relació amb els gossos, la tinença responsable dels animals i entendre conceptes sobre l’educació canina. El perfil dels joves és molt dispers, des d’usuaris habituals del Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella, fins a persones amb discapacitat o amb risc d’exclusió social, un fet que preocupava l’organització del projecte per la dificultat de comprometre els participants a assistir-hi setmanalment, segons ha explicat la presidenta i fundadora d’ACANA, Anna Marquès. L’activitat finalitza aquesta setmana, però des del Comú, la directora de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana, Patty Bafino, s’ha mostrat confiada que pugui tenir continuïtat i hi hagi noves edicions.

Un projecte perquè els joves es puguin beneficiar de la interacció amb gossos elaborat per l’Associació ACANA, ha donat l’oportunitat durant 43 sessions a una quinzena d’adolescents d’aprendre valors humans amb el gos com a element motivador. Usuaris de La Central -el Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella-, i nois amb discapacitat o risc d’exclusió social han treballat aspectes com el respecte, la cooperació i el treball en equip, la comunicació, o temes més específics com la relació amb els gossos, la tinença responsable dels animals i entendre conceptes sobre l’educació canina. A més, tres dels participants amb necessitats específiques han realitzat una activitat de lectoescriptura amb l’animal. La presidenta i fundadora d’ACANA, Anna Marquès, ha explicat que amb tot això s’aconsegueix traslladar els bons objectius amb els gossos a la vida del dia a dia dels joves, i que se n’adonin que “mitjançant bones maneres i actituds s’aconsegueixen les coses millor”.

Des de l’organització asseguren que el treball amb els participants ha estat molt fàcil perquè han cooperat molt entre ells i s’han ajudat. Marquès explicava que una de les principals preocupacions era la continuïtat del projecte per la manca de compromís dels joves, però en canvi “han posat moltes ganes”. I així mateix ho han reflectit els mateixos participants que tots coincideixen a destacar que els hi ha agradat molt, han après força, i a més han fomentat la relació amb els companys. Alberto Herrera ha assegurat que des que participa en el curs, el seu gos a casa és més obedient, cosa que no li passa a Lara Barajas, que diu que els seus dos gossos segueixen sense fer-li cas a les seves ordres. En canvi, Ricardo Portes, lamenta no poder tenir un d’aquests animals a casa seva i per això participa en aquesta activitat que troba que està “molt ben organitzada” i espera que tingui noves edicions.

També des del Comú, la directora de Cultura, Joventut i Participació Ciutadania, Patty Bafino, ha fet una valoració molt positiva de l’activitat ‘Intervencions assistides amb animals en adolescents’ subvencionat pel Govern i que espera que no quedi “en un projecte puntual”. Bafino ha explicat que la iniciativa neix de la relació amb les associacions, i tot i que no era una demanda específica dels joves de La Central, s’havia detectat una estima envers els animals però de vegades una manca de coneixement sobre la seva cura.

TOTES LES NOTÍCIES