Un dels temes que ha generat més debat a les comissions legislatives que se celebren aquest dimecres en el marc del Consell General dels Joves és la proposició de llei per regular l’ús de les xarxes socials. Es tracta d’un tema d’actualitat sobre el que, tal com ha explicat el conseller general demòcrata Josep Anton Bardina, cal que s’entengui que les xarxes socials no són dolentes, sinó que el problema és l’ús que en fan les persones, i per això el que cal regular com s’utilitza. Pel que fa a l’anàlisi dels altres temes que s’han posat sobre la taula, molts d’ells es troben condicionats per la crisi econòmica, tal com ha apuntat la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, per exemple en el cas de l’allargament de la baixa de maternitat. Gili ha explicat que els joves proposen que passi de 4 a 8 mesos, i a ella li agradaria que la iniciativa arribés al Consell General, tot i que temes com aquests s’han de valorar tenint en compte la situació econòmica actual.

Un dels alumnes que participen a l’edició d’enguany del Consell General dels Joves, Raul Benet, ha explicat que s’ha decidit tocar el tema de les xarxes socials ‘arran dels problemes que hi ha hagut últimament en el món dels joves’. Benet ha assegurat que hi ha gent que ho passa malament, i que els més perjudicats acostumen a ser els joves amb més problemes ‘perquè són amb qui més es posen’.

Tot i això, reconeix que és un problema difícil de resoldre, ja que no és que s’hagin de regular les xarxes socials sinó que el problema són les persones i la seva manera d’actuar. De la mateixa opinió és el conseller que presideix la comissió legislativa que tracta aquesta proposició de llei, Josep Anton Bardina, que ha destacat que cal clarificar tots els conceptes, i que el que s’ha d’intentar regular és com millorar la privacitat de les dades de les persones i com es poden perseguir les conductes que ja estan tipificades com a delicte.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili també ha valorat positivament aquesta proposta tenint en compte que és un tema que preocupa no només als joves sinó a tothom, tal com es va posar de manifest en l’assemblea parlamentària de l’OSCE on ha assistit recentment.

D’altra banda, el Consell General dels Joves d’enguany també analitza la possibilitat d’allargar la baixa de maternitat de 4 a 8 mesos. La presidenta de la comissió que debat la qüestió, Rosa Gili, ha dit que li agradaria que la proposta prosperés, perquè ‘va en la línia del que es fa als països nòrdics on es té més cura de la família i dels infants sense deixar de ser competitius’. Gili ha celebrat que els joves siguin sensibles a aquests temes socials, però també ha alertat que cal tenir en compte si la situació econòmica actual permet prendre aquest tipus de decisions polítiques.

De la mateixa manera, també s’ha debatut una proposta per tal que els alumnes puguin disposar d’un ordinador portàtil, amb l’objectiu d’alleugerir el pes de les carteres i donar accés a tothom a un funcionament més dinàmic. Gili ha valorat positivament la idea, tot i que també està subjecta a la disponibilitat pressupostària actual.

Pel que fa a la resta de propostes que s’han analitzat aquest dimecres, dues estan relacionades amb el sector primari, d’una banda per instar els comuns a netejar el sotabosc contractant persones desocupades, i de l’altra per potenciar, preservar i generar interès per les activitats del sector primari, impulsant la creació d’una granja-escola.

Finalment, tal com ha explicat la consellera general demòcrata Roser Bastida, els joves volen impulsar una proposició de llei per obrir a la inversió estrangera el sector de les telecomunicacions, amb la intenció que hi pugui haver altres companyies que operin a Andorra i també a l’estranger, per tal que el país tingui un reconeixement en l’àmbit internacional i les tarifes puguin ser més econòmiques. Bastida ha afegit que una gran majoria de la comissió està d’acord amb la iniciativa, però que hi ha un sector crític que vol que continuï el monopoli.

Un cop analitzades i esmenades les proposicions de llei, el proper 7 de març se celebrarà la sessió plenària del Consell General dels Joves on s’aprovaran o es refusaran les propostes d’enguany. També es continuarà amb el compromís pres fa dos anys per part dels parlamentaris de donar seguiment a una de les proposicions aprovades pels joves.