Durant els darrers cinc anys, s’han notificat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya 30 brots (almenys dos casos relacionats en temps i espai) d’intoxicacions per bolets amb un total de 92 persones afectades, 23 d’hospitalitzades i 3 defuncions. En aquest període, a la xarxa hospitalària es van atendre 220 persones per aquest motiu, de les quals 203 van ser hospitalitzades.
 
Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’ha produït. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets o passades algunes hores.
 
Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï.
 
La Societat Catalana de Micologia i l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorden els consells i donen recomanacions per aprendre a identificar els bolets i evitar les intoxicacions.
 
Recomanacions per prevenir les intoxicacions
 
–      Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no l’agafeu mai i encara menys us el mengeu.
 
–      Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s’han començat a descompondre o els que estiguin florits, amarats d’aigua o s’hagin gelat durant la nit.
 
–      Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits pel fet d’haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l’ornamentació i això us podria confondre.
 
–      Transporteu-los en un cistell rígid i airejat per evitar-ne la fermentació.
 
–      Conserveu-los preferentment al frigorífic.
 
–      Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament, i amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
 
–      Millor consumiu-los cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada