Els diferents presidents dels grups parlamentaris han coincidit en assenyalar que el curs polític que s’enceta serà ‘intens’ i l’IRPF serà el debat central.

Així, el cap de Govern, Antoni Martí, ha comentat que ‘no entendria de cap de les maneres que faltés un vot en una llei tan important’, demanant d’aquesta forma el suport unànime per tancar la reforma fiscal.

Els presidents dels grups de l’oposició s’han mostrat predisposats a donar-hi suport, però s’han reservat el dret a decidir el sentit del seu vot quan el text estigui tancat.

Tant el cap de Govern com els presidents dels diferents grups parlamentaris han destacat el marcat caràcter institucional del discurs pronunciat pel síndic general, Vicenç Mateu. També han coincidit que aquest serà un curs polític ‘intens’ i amb ‘importants reformes’ per abordar, entre les quals destaca l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, que centrarà aquest nou curs polític.

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha manifestat que, del discurs Mateu, es queda en què ‘ara és el moment de continuar les reformes’ i que ‘no és qüestió de comptar si portarà suports electorals’, doncs els canvis són ‘vitals per quan arribi la bonança estiguem més preparats’. Parlant més concretament del curs polític que s’enceta, Martí ha dit que serà ‘intens’, doncs s’han d’abordar qüestions com la reforma de la CASS –’que no és menor’- i l’IRPF –’que compto que tindrà el suport de tot el Consell General, no entendria de cap de les maneres que faltés un vot en una llei tan important’-, ha manifestat.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha destacat el reclam ‘d’esforç’ que ha fet Mateu ‘per enfortir la confiança mútua’. Baró ha assegurat que ‘continuarem avançant en una legislatura complicada [malgrat l’estabilitat que aporta l’aritmètica parlamentària] amb desafiaments rellevants’. Malgrat que el síndic hagi comentat que en temps de crisi és quan s’afronten les reformes que ‘la bonança havia anat posposant’, Baró ha manifestat que encara que en temps de crisi ‘sigui més fàcil’, a la teoria, fer aquests canvis, ‘quan t’hi trobes és força complicat’.

Pel que fa a l’oposició, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, ha comentat que el que ha demanat del síndic –confiança, unió i diàleg- ‘no pot caure en un sac buit i cal treballar per seguir aquestes consignes’. Pel que fa al contingut de les reformes, Rios ha assegurat que els socialdemòcrates comparteixen amb Mateu el que ‘no podem deixar els desafavorits fora’ i per això el seu grup serà especialment vigilant al fet que ningú pugui ‘quedar al marge’, especialment pel que fa referència a les lleis de la CASS i dels Serveis Socials. En relació a l’IRPF, ha valorat que ‘tots estem d’acord que cal l’IRPF per tancar el marc fiscal’ i ha avançat que ‘a priori’ el seu grup donarà suport al text, però ha advertit que caldrà ‘veure els detalls de la reforma’ per acabar de decidir el vot.

Finalment, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha opinat que les declaracions del cap de Govern dient que no entendria que algun conseller general no votés l’IRPF anaven dirigides al propi grup que li dóna suport, ‘que li deu haver retardat l’entrada del text’ a la Sindicatura. Bartumeu ha recordat que ell i el seu grup ‘hem promogut i defensat’ un IRPF, per afegir que ‘crec que la ciutadania no entendrà un text sota mínims com crec que han presentat’. D’altra banda, el líder del grup mixt ha aprofitat per criticar novament la inactivitat del Govern dient que han passat ja uns mesos des del debat d’orientació política i ‘l’activitat està sota mínims’. No per part del seu grup, que assegura que ja tenen treballades les esmenes ‘per intentar salvar el nyap’ de la llei de mesures contra la morositat, que en breu se’n presentaran tres al projecte de llei sobre la introducció de l’euro i que alhora treballen també en l’IRPF i en el paquet d’esmenes a la llei de serveis socials.

1 comentari

  1. El que no es pot entendre de cap manera es que els consellers amb una mica de criteri i amor propi (els pocs) votin una llei d’aquesta importància sense haver-la portat al seu programa. Crec que l majoría de consellers no son soldats de la banca com vosaltres govern

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada