Els grups de l’oposició han lamentat aquest dilluns a la sessió de Sant Tomàs la poca activitat legislativa durant aquest 2015 i que el síndic general no hagi fet referència a les qüestions pendents com la reforma sanitària o de la funció pública. Així ho han destacat, respectivament, el representant socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, i el representant d’SDP, Víctor Naudi. De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha afegit que els hagués agradat sentir durant el balanç del síndic general que la qüestió de BPA ja estigues resolta, cosa que ha qualificat de fracàs. En canvi, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha assegurat que la feina legislativa ordinària s’ha continuat fent, tot i reconèixer que la crisi de BPA ha tingut un “impacte rellevant”.

El president del grup mixt i conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha destacat la poca activitat legislativa d’aquest any, ja que “tot i que se’ns havia promès una continuïtat reformista, el treball legislatiu està sent lent”. López ha recordat que l’inici de la legislatura ha estat marcat per l’afer BPA, i ha aprofitat per fer referència al treball de la comissió especial creada arran d’aquesta crisi, remarcant que de moment treballa a un ritme més aviat lent i que “no ha estat possible obtenir massa informació que pugui garantir resultats destacats”. Per això, ha desitjat que de cara al 2016 el treball s’intensifiqui i que la feina pugui ser més productiva per treure les conclusions escaients.

De la seva banda, el representant al grup mixt de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha lamentat que el síndic general no hagi parlat de les qüestions que queden pendents, com és les reformes de la sanitat o de la funció pública. A més, ha dit que no comparteix el to emprat per Mateu a l’hora de fer referència al Manual Digest i al to humil per fer front a l’afer BPA. “Els problemes s’han d’afrontar amb valentia, amb ganes i voluntat”, ha assegurat. Pel que fa a la reforma de les competències i transferències, que per Naudi també és prioritària, ha mostrat el seu temor pel fet que la modificació sigui només puntual, centrada només en les cessions de sòl i en l’aprofitament energètic, i no vagi més enllà.

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, també ha criticat el balanç fet per Vicenç Mateu, assegurant que “jo, els resultats de moment no els he vist”, i ha lamentat que encara no s’hagi pogut parlar de la resolució de BPA. “Han passat més de 9 mesos i, per tant, és un fracàs”, ha conclòs. Pintat també ha parlat de les negociacions pel pacte d’Estat sobre l’acord amb la UE, reiterant que abans d’anunciar el seu posicionament, volen analitzar els documents lliurats pel Govern sobre l’impacte que aquest acord tindrà en l’economia andorrana. A més, considera que seria bo, en lloc de fer pactes d’Estat al Govern “amb documents esbiaixats d’informació”, de fer-los en seu parlamentària, per assegurar-ne la transparència.

Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha reconegut que l’afer BPA ha tingut un impacte rellevant en la tasca parlamentària, però ha remarcat que aquesta no només s’ha centrat en aquesta qüestió, sinó que s’ha aconseguit treballar amb uns paràmetres de normalitat. Baró preveu que l’activitat legislativa anirà agafant més pes l’any vinent, i també ha desitjat que la resolució de BPA arribi al més aviat possible i que sigui satisfactòria tant pels clients i treballadors com per al conjunt del sistema financer. 

Mecanismes de democràcia directa per combatre l’abstenció

D’altra banda, els grups parlamentaris també han parlat de l’augment preocupant de l’abstenció que es va poder constatar durant les eleccions comunals. Ladislau Baró ha recordat que el seu partit té la voluntat d’analitzar aquesta preocupació, i que una de les solucions seria implementar mecanismes de democràcia directa, “no per substituir la democràcia indirecta sinó per complementar-la”. No obstant, Baró ha reconegut que el diagnòstic d’aquesta problemàtica és fàcil, però “la solució no ho és tant”.

Sobre aquesta qüestió, Josep Pintat ha atribuït la baixa participació en les comunals al fet que just 10 dies després de les eleccions generals “desapareix un banc, i això vol dir que alguna cosa ha fallat i, per tant, és normal que el ciutadà se senti desil·lusionat”. Així, segons el líder liberal, l’augment de l’abstenció “és un vot de càstig envers la classe política per no haver sabut actuar”. Víctor Naudi, en canvi, considera que un dels factors de la baixada de la participació és “la supremacia que ha tingut DA durant els 4 anys passats, que ha fet que una part de la població donés les coses per fetes i no anés a votar”. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada