Els grans magatzems detecten un increment important dels clients que usen bosses reutilitzables

L’entrada en vigor del Reglament de foment d’ús de bosses reutilitzables el passat 1 de gener, que estableix que les bosses de plàstic s’han de pagar, ja ha començat a donar els seus fruits. En les primeres dues setmanes en què les bosses de plàstic ja s’han de pagar, els grans magatzems han detectat un increment ‘molt important’ dels clients que porten les seves bosses reutilitzables, cabassos i carrets. A més, els clients que opten per comprar les bosses també han reduït molt la quantitat que n’agafen. Des del Govern, el director de Medi Ambient, Marc Rossell, també ha fet una valoració positiva dels primers dies indicant que ‘la gent ja s’està conscienciant i acostumant als nous hàbits’.

Els magatzems Pyrenées han detectat que gairebé el 90% dels seus clients ja porten bosses reutilitzables de casa i per tant no compren les bosses de plàstic que fins fa poc més de quinze dies es repartien gratuïtament. Segons han indicat des d’aquest centre comercial, els clients s’han acostumat ràpidament a portar les bosses de casa, i en general aquells que les obliden, com a molt en compren una o dues d’un sol ús. Fins i tot, han detectat que els clients que no porten bosses de casa tendeixen a comprar-ne de reutilitzables per adaptar-se als nous hàbits.

En la mateixa línia, els clients del centre comercial E Leclerc Punt de Trobada també han canviat ‘molt’ els seus hàbits. Des del centre comercial indiquen que ‘al principi va costar, i als clients del país, sobretot, els molestava una mica’, però que aviat s’hi han acostumat. Actualment les bosses que es venen, en comparació a les que es repartien abans gratuïtament, són ‘moltíssimes menys’, ja que asseguren des de E Leclerc que ‘abans fins i tot n’agafaven de més per fer-les servir d’escombreries’.

Al centre comercial Escale també s’ha notat un increment dels compradors que porten les seves bosses de casa. Tot i així, la campanya engegada per aquest centre per destinar la recaptació de les bosses a projectes socials de Càritas Andorrana i el Patronat Dames de Meritxell, fa que ‘a la gent no li sàpiga tan greu haver-les de pagar’.

Des del Govern, el director de Medi Ambient, Marc Rossell, ha valorat positivament els efectes que s’estan observant i ha recordat que a nivell global ‘està demostrat que fer pagar les bosses redueix el consum en un 50%’.

Durant els primers dies d’aplicació del Reglament, el Departament de Medi Ambient va rebre diverses trucades de comerciants que tenien dubtes sobre com els afectava la normativa, i per aquest motiu es va decidir que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis informés els empresaris de la normativa. Ara, el Departament estudia fer noves comunicacions més endavant, i sobretot abans del novembre, quan s’aplicarà la segona fase del reglament, que farà que les bosses de plàstic d’un sol ús no es puguin distribuir, ni gratuïtament ni cobrant-les. A més, a partir d’aquesta data els comerços de menjar hauran de cobrar les bosses que distribueixin, que no podran ser de plàstic d’un sol ús.

TOTES LES NOTÍCIES