Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, han sol·licitat a la Batllia que anul·li el pla de resolució aprovat per l’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries (AREB) l’11 de juny i la valoració econòmica del banc intervingut que l’organisme que el tutela va fer pública el 22 de juliol passat. Entre altres coses, es considera que el fet que no s’hagi publicat íntegrament l’esmentat pla resolutori i que tampoc hagi transcendit com s’ha calculat el valor de l’entitat deixa en indefensió els legítims propietaris de BPA.

La petició d’anul·lació dels actes administratius de l’AREB, inclòs també l’acord en virtut del qual s’aprova la constitució del banc pont denominat Vall Banc, forma part de la demanda que el grup accionarial familiar que encapçalen els germans Cierco han presentat davant la secció administrativa del Tribunal de Batlles i que s’està tramitant degudament a la seu judicial. En l’escrit s’insisteix en la inconstitucionalitat de molts dels preceptes de la llei per la qual, per exemple, es crea l’AREB. I després de tornar a sol·licitar a la Batllia que obri un procés incidental d’inconstitucionalitat per tal que el Tribunal Constitucional pugui analitzar si la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries comporta disposicions que no siguin conformes a la Constitució, es posen de relleu les contradiccions del propi AREB a l’hora d’aplicar la seva llei de capçalera. Tanmateix també es denuncia l’opacitat amb la qual actua l’organisme en tot el procés de resolució i el fet que la normativa en què es basen els seus darrers acords és inconstitucional, espoliadora i confiscatòria.

Actes impugnats

La demanda s’interposa per impugnar tres actes administratius adoptats per l’AREB (aprovació del pla de resolució, valoració econòmica i constitució de Vall Banc) que se sol·licita que es deixin en suspens mentre es decideix sobre la nul·litat de ple dret que s’invoca. L’existència del pla resolutori suposadament aprovat l’11 de juny s’ha sabut a partir dels acords que l’AREB va publicar el 22 de juliol al BOPA. Aquest pla, però, no ha estat mai notificat als accionistes ni tan sols s’ha publicat íntegrament enlloc. Per tant, se’n desconeix el seu contingut. A més a més, la demanda ressalta una doble contradicció en què hauria incorregut l’AREB respecte de la legislació en virtut de la qual actua. Segons ela accionistes majoritaris de BPA, el 27 d’abril l’AREB va decidir optar per la resolució de BPA sense disposar del pla que la llei diu que l’ha d’acompanyar. Alhora, el pla resolutori suposadament es va acabar aprovant l’11 de juny sense que contemplés la valoració econòmica de l’entitat, que es va aprovar més d’un mes després.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada