Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) reiteren el seu ferm compromís amb el Principat i amb la voluntat de trobar una solució dialogada a la crisi oberta arran de la nota del FinCEN i de la gestió que d’ella n’han fet el Govern i la resta d’institucions que hi participen (UIF, INAF, AREB). Gairebé deu mesos després de l’esclat de l’afer, només la deficient i opaca actuació de l’administració és la generadora de la incertesa que eventualment està posant en risc el conjunt del sistema financer andorrà. Una plaça financera per a la qual la família Cierco ha treballat i treballa amb tota convicció. La propietat de BPA en cap cas va contra Andorra. Si escau, el que legítimament es qüestiona són les decisions dels seus governants. És evident que, amb la mateixa prudència i moderació mostrada fins ara, la família Cierco no pot renunciar a un dels seus drets fonamentals: el dret a una defensa que des del 10 de març massa sovint ha estat vulnerada.

La família Cierco ha contribuït des de fa 80 anys al creixement econòmic del Principat promovent, entre altres, la creació de milers de llocs de treball, alguns dels quals s’estan destruint, justament, per la poc diligent acció de l’administració andorrana, que més de nou mesos després de la intervenció sobrevinguda del banc encara no ha trobat una solució satisfactòria ni per a clients, ni per a treballadors. Ni, probablement tampoc, per al conjunt del sistema. El Govern i les institucions que a ell hi van vinculat no van advertir mai el banc d’eventuals problemes operacionals. S’ha optat per la resolució de BPA en base a un informe de l’INAF que mai no s’ha fet públic; encara avui no s’ha formalitzat degudament el plec de càrrecs contra els membres del consell d’administració de l’entitat i els seus més alts executius. I encara és hora de saber què diu, amb llums i taquígrafs, una auditoria elaborada per una prestigiosa consultora americana que ha invertit de llarg més de 100.000 hores en analitzar comptes i clients i que facturarà uns quants milions d’euros a les arques de l’Estat.

Justament, la reiterada manca de transparència del Govern el que està fent és impedir a la família Cierco poder exercir legítimament el seu dret fonamental a defensar tant els seus interessos financers com el seu honor. Alhora, cal recordar que els germans Higini i Ramon Cierco han reiterat per activa i per passiva la seva total disposició a entaular una negociació amb el Govern encaminada a trobar la solució més satisfactòria per als clients i els empleats de BPA. Per evitar que l’entitat perdi més valor del que ja ha perdut i per garantir que els requisits de les autoritats reguladores i les seves normatives són aplicades estrictament. Davant aquest nou oferiment de diàleg, és clar que és el Govern d’Andorra l’única part que realment pot desencallar la crisi. I ho pot fer-ho amb la celeritat que no ha mostrat fins ara. Lluny d’assenyalar els legítims propietaris de BPA, l’única solució passa per acceptar la negociació que, avui, una vegada més, ofereixen els germans Higini i Ramon Cierco. La història iniciada com a mínim el 10 de març demostra que els cops de martell no són una resposta satisfactòria per a ningú; acceptar una mà honestament estesa, sí.

Text: Grup Cierco, Foto: RTVA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada