Els fallaires reten homenatge a Joan Reguant pel seu paper en la declaració de la UNESCO

Els fallaires han homenatjat Joan Reguant, el coordinador de la candidatura de les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus com a patrimoni de la humanitat de la UNESCO ja que han destacat que la seva empenta va ser “cabdal” perquè el projecte tirés endavant. Reguant ha rebut aquest homenatge en l’acte de la rebuda de la flama del Canigó a la plaça del Consell General, en què també s’ha fet el traspàs entre els fallaires majors i menors de l’any passat i els d’aquest any i, a més, s’ha realitzat la primera rodada de les falles.

La festa és aquest any, tal com han constatat durant l’acte, “especial”, ja que és la primera des de la declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El president de l’Associació de Fallaires, Santi Sànchez, ha destacat que després de l’1 de desembre, quan es va produir la declaració, s’ha encetat un camí nou que volen encarar “amb responsabilitat” perquè la tradició continuï viva tenint sempre en compte les arrels. Durant l’acte també hi ha hagut actuacions de l’Esbart Laurèdia i el de les Valls del Nord i les autoritats han pogut, també, rodar les falles.

La rebuda de la flama del Canigó i la rodada de les falles que s’ha celebrat aquest dijous al vespre a la plaça del Consell General ha estat especial, ja que era la primera des que les festes del foc i del solstici d’estiu als Pirineus fos declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat per la UNESCO. Així, aquesta declaració ha estat ben present a l’acte i, aquest any, la persona homenatjada pels fallaires ha estat, precisament, el coordinador de la candidatura, Joan Reguant, a qui han volgut agrair la seva empenta, ja que han assenyalat que va ser “cabdal”.

L’acte ha arrencat amb l’arribada de la flama, portada pels representants de Canillo i, posteriorment, la subsíndica general, Mònica Bonell, ha llegit un manifest en què ha remarcat que el foc és el “nexe amb els avantpassats” però també amb altres vessants del Pirineu amb qui Andorra comparteix aquesta tradició. A més a més, ha afegit que aquesta celebració serà recordada ja que és la primera des que la UNESCO va prendre la seva decisió. Ha agraït, en aquest sentit, la feina feta i ha conclòs que l’orgull dels fallaires és “l’orgull de tot un poble”.

Tot seguit s’ha procedit a repartir la flama entre els diferents parròquies, una tasca que ha tocat a les diferents autoritats presents a l’acte, com la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol; el cap de Govern, Toni Martí o el conseller general del PS, Pere López.

En la seva intervenció, el president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, Santi Sànchez, ha recordat que a partir de l’1 de desembre s’ha endegat un camí nou que encaren amb “responsabilitat” i que ha de servir per mantenir viva la tradició. Així, ha dit que independentment de la declaració ells han de continuar treballant per la “preservació, la divulgació i la salvaguarda” d’aquesta tradició. També qui és aquest any fallaire major, Albert Roig, s’ha referit a aquesta necessitat de “preservar i divulgar”. Tant Roig com la fallaire menor, Gisela de Haro, han rebut el relleu en aquest acte i, posteriorment a les seves intervencions, plenes d’emoció ja que fins i tot de Haro ha arrencat a plorar, hi ha hagut la primera rodada de falles, a càrrec dels fallaires de Sant Julià de Lòria.

Tot seguit, Roig ha fet rodar la falla i ha convidat les autoritats a fer el mateix, ho han fet Bonell i Marsol, com també els consellers de la minoria comunal Jordi Minguillón i Dolors Carmona i Pere López.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES