sopar-constituentAlguns dels exconsellers que van formar part de la legislatura constituent el 1993 s’han reunit aquest diumenge per celebrar els 21 anys del text. Alguns d’ells n’han fet balanç i han apuntat els canvis que creuen que s’haurien de fer i la necessitat de fer-los o no a curt termini. Entre els assistents, els actuals presidents del grup parlamentari demòcrata i del grup mixt, Ladislau Baró i Jaume Bartumeu; l’exsubsíndic Josep Marsal; o el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, entre altres.

Una vintena d’exconsellers i membres de la legislatura del 1993 han celebrat aquest diumenge els 21 anys de la Constitució amb un sopar a la capital. Alguns dels assistents han fet balanç del temps transcorregut i els canvis que podria o hauria d’afrontar el text. Per exemple, l’actual president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha desitjat que ‘no hi hagi nous entrebancs en el desenvolupament de la Constitució’, en referència al conflicte de competències entre el Govern i els Comuns que darrerament ha generat debat i que ‘cada institució tingui ben clar quin és el paper que el text li dóna’. A més, també ha recordat les ‘intromissions’ que, ha dit, ‘va semblar que es feien des d’un copríncep a la capacitat legislativa que dóna la Constitució al Consell General’ i ha afirmat que ‘hem de suposar que això no passarà’.

Amb tot, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha reconegut que té ‘poques esperances’ que els debats socials com l’avortament o el matrimoni homosexual es puguin abordar a curt termini. Segons Bartumeu, l’objectiu del cap de Govern és ‘passar de puntetes per aquests debats a veure si arriba a peu d’urna amb una certa comoditat’.

Un altre dels assistents, l’exconseller Josep Areny, ha fet un balanç positiu del text perquè ‘calia dotar el país d’una Constitució i ho vam fer’. 21 anys després ha reconegut que Andorra ‘ha canviat molt’ però no és fàcil canviar el text i ha considerat que ‘una Constitució no s’ha de tocar massa’.

Encara que ha admès que es podrien fer alguns canvis, que deixa en les mans dels polítics, ha assegurat que creu en una Andorra amb Coprínceps perquè ‘són necessaris’ i ‘han garantit l’estabilitat durant molts anys’. Així, la possibilitat de regular l’avortament ‘no és un problema de fons’, ha apuntat, ja que ‘hi ha d’altres solucions que ja s’estan portant a terme fa molts anys i avui no toca’. Per últim, l’actual president del Consell Superior de la Justícia i exconseller general, Josep Casadevall, també ha manifestat que ’20 anys són molts però alhora són pocs per tocar un text constitucional’.

Com a president del CSJ ha admès que canviaria el fet que calgui renovar els batlles i magistrats, encara que també hi ha temes que es podrien tractar perquè estan al carrer com el matrimoni homosexual o l’avortament.

En tot cas, com Areny, ha declarat que ‘hi ha altres maldecaps que aquests avui’ i que la gent té altres preocupacions com la feina o la salut. ‘No hi ha res que es cremi com perquè s’hagi de canviar el text’ i si s’hagués de modificar per alguna raó ‘hi ha moltes coses que es poden posar sobre la taula’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada