Els espanyols es queden sense Consell de Residents al Principat durant almenys quatre anys més

El Consell de Residents Espanyols (CRE) seguirà inactiu durant almenys quatre anys més ja que no es podran tornar a celebrar eleccions per escollir-ne un nou representant. Així ho ha informat  el president dels Amics del Partit Popular a Andorra, Juan Antonio del Pino, després de consultar el Ministeri d’Assumptes Exteriors espanyol i descartar la possibilitat de convocar uns nous comicis. El CRE ja va quedar inoperatiu al maig del 2011 quan el socialista Pere Blanch va acabar el seu mandat i fins al febrer d’enguany no es va presentar una altra llista.

Passats més de sis mesos des de la celebració de les eleccions al CRE el 17 d’abril, en les quals l’única llista que es presentava no va obtenir prou suports, l’òrgan representatiu dels residents espanyols queda de nou inoperatiu.

El motiu és que, malgrat la l’esperança de l’associació d’Amics del Partit Popular a Andorra de poder celebrar uns altres comicis, el consolat espanyol al Principat va transmetre la consulta al Ministeri d’Afers Exteriors i aquest ha descartat aquesta possibilitat.

Segons ha explica el cònsol general, Antonio Bellver, la normativa disposa que les eleccions del CRE es convocaran quatre mesos abans de la finalització del mandat dels consellers del Consell General de la Ciutadania Espanyola a l’Exterior, que agrupa tots els Consells de Residents actius. Aquests van ser nomenats el 17 de gener del 2012 i el seu mandat s’estableix per quatre anys. Per tant, com ha exposat Bellver, la pròxima convocatòria hauria de ser entre el 17 de setembre del 2015 i el 17 de gener del 2016.

Aquesta situació no és la primera vegada que té lloc, ja que abans dels darrers comicis i fins que es va presentar la candidatura dirigida per Del Pino, el CRE va estar inactiu des de la finalització de l’anterior president, Pere Blanch, al maig del 2011.

Amb tot, el president dels Amics Populars ha afirmat que entén que no es puguin celebrar eleccions cada sis o vuit mesos segons les necessitats i ha assenyalat que els residents espanyols no quedaran ‘desemparats’ ja que el consolat atendrà les seves demandes. El que suposa aquesta situació és que Andorra no serà present al Consell General de la Ciutadania Espanyola a l’Exterior i, per tant, no podrà transmetre les inquietuds dels residents al Principat i buscar solucions conjuntes amb la resta de consells, com ha manifestat Del Pino.

De tota manera, l’únic candidat fins a la data a dirigir el CRE ha valorat la utilitat d’aquest òrgan per recollir les demandes dels residents ja que ‘molta gent interpreta que quan té un problema se li ha de solucionar immediatament i això és molt complicat. En canvi, si agafem tots els problemes, en un 90% són problemes generals i no individuals’, ha considerat.

Tot i que encara queda molt de temps, Juan Antonio del Pino ha descartat, a priori, tornar-se a presentar al capdavant d’una candidatura però ha assegurat que ‘farem l’adient perquè no torni a quedar aturat’. Una possibilitat és fer dues llistes amb gent de la mateixa agrupació, ha apuntat.

3 comentaris

  1. Hòstia ¡¡ quin fàstic de foto, quina pudor de fatxa espanyol.¡

  2. No era fa uns anys el xiringuito del PSOE?

  3. Consell de Residents o xiringuito del PP?

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES