Saps quin és el país d’Europa que més s’empassa les Fake News

“El 57% dels espanyols admet haver cregut alguna vegada com a veritable la informació d’una fake news” segons es desprèn de l’última enquesta d’Ipsos Global Advisor duta a terme en 27 països del món, que analitza l’auge d’aquest fenomen a nivell mundial.

Aquest 57% situa els espanyols en el cinquè lloc del rànquing mundial, per darrere de brasilers (67%), saudites (58%), sud-coreans (58%) i peruans (57%). Els espanyols es consoliden més com els europeus que més han caigut en les trampes de les notícies falses, per davant de suecs (55%), polonesos (55%), belgues (45%), alemanys (43%), francesos (43 %), britànics (33%) o italians (29%).

Bombolla informativa
L’estudi internacional de IPSOS demostra a més que més de la meitat de la població mundial (65%) està convençuda que els ciutadans del seu país viuen en la seva pròpia “bombolla informativa”, que els porta a estar connectats i seguir majoritàriament a persones que pensen de manera similar a la seva, a la recerca d’opinions amb les que ja estan d’acord.

No obstant això, s’observa una tendència a nivell mundial a creure que són els altres els que viuen en aquesta “bombolla en línia”. Així, per exemple, mentre a Espanya el 62% de la població espanyola afirma que els espanyols només busquen informació d’aquells que pensen de manera semblant, només 1 de cada 3 (30%) admet formar part d’aquesta bombolla.

És més, 1 de cada 2 espanyols (53%) afirma creure millor que la mitjana a Espanya a l’hora d’identificar possibles notícies falses, i el 57% considera que té un coneixement de la realitat social d’Espanya com els índexs d’immigració o violència del nostre país superior a la mitjana nacional.

Segons Vicente Castellanos, director de Public Affairs d’IPSOS, “tendim a tenir una percepció errònia de la realitat en la qual vivim, i això fa més fàcil que es difonguin notícies falses gairebé sense adonar-nos. De fet, tot i que creiem tenir un alt coneixement sobre els temes socials del país, l’estudi d’Ipsos “Perills de la Percepció” demostra que en la majoria de les ocasions no és així. Per exemple, en general considerem que l’índex d’assassinats a casa nostra segueix igual que l’any 2000, quan en realitat ha baixat a la meitat “.

Els polítics, en el punt de mira
L’informe d’IPSOS destaca que gairebé 6 de cada 10 espanyols (59%) creuen que els principals causants que a Espanya hi hagi un important desconeixement sobre la realitat social del país són els polítics, que confonen a la població amb informacions esbiaixades, interessades o falses.

En segon lloc, assenyalen als mitjans de comunicació com els causants d’aquesta desinformació, amb un 44%. Finalment, el 38% apunta a les xarxes socials, i el mateix percentatge (38%) creu que el problema resideix que tenim en general punts de vista molt partidistes, de manera que tendim a destacar només els aspectes negatius o creure que els problemes socials del país cada vegada van a pitjor, o que tendim a generalitzar arran de la nostra pròpia experiència.

Què és una fake news o notícia falsa?
A nivell mundial, el 56% dels enquestats defineix fake news com “una història o notícia amb informació falsa”, mentre que el 44% assenyala que són “aquelles històries que els mitjans de comunicació o polítics prenen només amb aquelles dades que confirmen les seves arguments “. Finalment, en tercer lloc amb un 36% està la versió que es tracta d ‘ “aquella informació que polítics i mitjans de comunicació utilitzen per desacreditar aquelles notícies amb les que no estan d’acord”.

Al nostre país, la definició de fake news més votada pel 53% dels espanyols és la de “històries promogudes tant pels mitjans com pels polítics prenent només la informació que més els interessa en funció dels seus interessos”. En segon lloc amb el 37% quedaria el concepte de “notícia amb informació falsa” i en tercer lloc (35%) l’opció que es tracta d ‘ “informació que polítics i mitjans de comunicació utilitzen per desacreditar aquelles notícies amb les que no estan d’acord “.

TOTES LES NOTÍCIES