El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha obert aquest dijous a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà) el seminari del projecte POCTEFA GREEN, de posada en gestió de la Xarxa de Parcs Pirinencs, que se celebra fins demà, per exposar l’avanç de les diferents accions del projecte i visitar les accions realitzades en diferents àmbits al Parc Natural de l’Alt Pirineu.
En la trobada hi participen persones gestores de diferents espais naturals protegits de la serralada per enfortir el coneixement dels territoris i entitats de la xarxa GREEN, debatre sobre els reptes de preservació i gestió dels espais naturals, i compartir el coneixement adquirit i les accions implementades en el marc del projecte.
Visites sobre el terreny
El divendres es realitzaran visites per grups a diferents actuacions dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, desenvolupades l’any passat en el marc del projecte, en llacs de muntanya i torberes, boscos i hàbitats agropastorals.
A la mollera de Coma de Burg s’ha realitzat un tancat d’exclusió d’herbívors salvatges i domèstics per avaluar com afecten a l’estat de conservació d’aquest fràgil hàbitat, de la mateixa manera com està fent la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona a quatre molleres incloses en el projecte GREEN, les de Mollàs, Boet, Bedet i Pallerols. A la Coma de Burg s’hi fa un seguiment de diferents variables fisicoquímiques de l’aigua i de la flora dins i fora de la zona d’exclusió, seguint la metodologia de la Universitat, mitjançant un ajut de la Fundació Andrena.
També es preveu visitar les accions de recuperació d’espais oberts de pastura en zones de matollar de bàlec i d’antigues zones de pastura que s’han anat arbrant de bedoll i ginebró, a la muntanya comunal de Ginestarre i a les finques de Casa Bringué de Ginestarre, propietat de la Generalitat. Aquestes accions les ha dut a terme voluntariat adult de l’associació d’amics del Projecte Boscos de Muntanya amb eines manuals i gràcies a un ajut d’espais protegits a l’Ajuntament d’Esterri de Cardós amb una màquina trituradora de martells.
Finalment, la comitiva es desplaçarà fins als boscos de pi negre en sòl calcari de la forest “Negre i Faringoles” (Arcalís), propietat de la Generalitat, on s’estan col·locant uns tancats d’exclusió de grans herbívors ungulats, per valorar la seva afectació sobre la regeneració del bosc i conservació de l’estrat de sotabosc de boixerola, aliment del gall fer. L’actuació es realitza amb el suport tècnic del personal de la Zona de Caça Controlada Sort-Soriguera-Rialp. Allà s’exposarà l’aplicació pràctica la metodologia utilitzada per valorar el grau de maduresa i naturalitat de boscos de pi negre que estableix la Federació Europarc Espanya.
Cooperació transfronterera en xarxa
Treballar amb una estratègia comú per afavorir la biodiversitat al Pirineu és el principal repte del GREEN, que forma part dels projectes europeus POCTEFA (Interreg) i que compta amb la participació de 18 socis, d’entre els quals, la Generalitat. El projecte, que va començar a mitjans de 2016 i finalitzarà el 31 de maig de 2019, pretén establir un marc de cooperació entre els organismes que gestionen els espais naturals transfronterers, sota la premissa que la natura no coneix fronteres. El programa preveu accions coordinades des de la xarxa de parcs dels Pirineus —Catalunya, Andorra, França, Navarra i País Basc—.
D’aquesta manera s’està treballant per a la millora de la gestió dels espais i la protecció dels ecosistemes pirinencs. Per fer-ho possible, s’intercanvien experiències entre els diferents organismes participants i es fomenten diferents activitats per preservar aquest mosaic natural caracteritzat per una gran diversitat d’ambients i hàbitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada