De  la plaça de l’Església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany a la Biblioteca. Els Encants d’Escaldes-Engordany han hagut de moure’s enguany cap a la Biblioteca comunal arran de la inestabilitat del temps i la previsió de pluja. Els baixos de la biblioteca han estat l’escenari d’aquesta celebració en forma de subhasta que recull productes de la parròquia i destina els diners a finalitats socials. En aquest cas, a Càrites. Han estat recaptats, 5000 euros en l’adjudicació de productes i 500 en el sorteig del darrer dels lots que s’atorga a partir de la venda de 100 tiquets a un preu de 5 euros.

A causa de la pluja, els Encants d’Escaldes-Engordany s’han desplaçat en l’edició d’enguany a la Biblioteca comunal escaldenca, uns metres més avall de la plaça de Sant Pere, indret tradicional on se celebra habitualment després de la Candelera aquesta subhasta de caràcter benèfic.

Precisament, la Cònsol major d’Escaldes-Engordany ha destacat el caràcter tradicional d’aquesta celebració que consisteix a subhastar prop d’una vintena de lots de productes donats pels productors i establiments del país. Una cinquantena de persones s’han reunit a la biblioteca per a celebrar la subhasta dels lots consistents en bulls, bringueres, peus, careta, orelles de porc, pa de pessics, vi dolços i licors d’herbes. Els lots han pogut subhastar-se per un preu aproximat d’entre 300 i 500 euros.

Entre tots els lots, un ha estat sortejat entre els assistents perquè tal i com expliquen des de l’organització, puguin participar tots els nivells adquisitius. En aquest cas, hi han participat massivament, perquè s’han venut abans de començar la subhasta els cent tiquets a raó de cinc euros. En total, han estat recaptats 5.500 euros, que seran donats a Càrites Parroquial.

Cal remuntar-se als orígens d’aquesta tradició per descobrir que durant la primera quinzena de gener el sagristà de la parròquia anava de porta en porta amb la capella de Sant Antoni recollint allò que cada casa li volia donar, en general, bringueres, bulls, etcètera. La subhasta, llavors, tenia lloc el dia de Sant Antoni, i els diners recollits es destinaven a la gent necessitada del poble. I al llarg dels anys, els Encants es van desplaçar al mes de febrer, però han conservat la mateixa essència.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada