Els emprenedors demanen a l’administració que redueixi les traves per iniciar projectes

emprenedorsUna vintena de persones s’ha acostat aquest dimarts a la Massana per participar en el primer Startup Circle Andorra, una trobada que vol posar en contacte emprenedors i inversors per intercanviar idees, experiències, contactes i possibles projectes. Segons ha assenyalat un dels impulsors de la iniciativa, l’emprenedor Àlex Puig, hi ha pocs llocs al món on l’administració pública ‘entengui o ajudi’ els emprenedors ja que habitualment ‘decideix el que necessitem’. En realitat però, segons Puig, el que caldria és que se’ls aplanés el camí i se’ls deixés liderar projectes amb menys burocràcia i menys exigències econòmiques. El ponent ha explicat la seva experiència de sis mesos de tràmits per establir l’empresa i ha indicat que el cost mig per fer-ho és de 6.000 euros. ‘D’entrada només tenim una idea i la capacitat de portar-la a terme’, ha apuntat, motiu pel qual ha considerat que caldria rebaixar les traves per dur a terme projectes innovadors.

Emprenedors, inversors i persones interessades en projectes innovadors s’han trobat aquest dimarts per començar una sèrie de contactes per intercanviar coneixements i ajudar-se mútuament. Així ho ha explicat un dels impulsors dels Startup Circle Andorra, Àlex Puig, qui ha indicat que no compten amb una administració que els ajudi i que amb aquestes trobades volen promoure sinèrgies per compartir contactes, idees o col·laborar amb tecnologia.

De fet, segons Puig, hi ha pocs llocs al món on l’administració pública ‘entengui o ajudi’ els emprenedors ja que aquesta decideix sense preguntar-los què necessiten. De fet, ha assenyalat que poden ajudar en poca cosa perquè formen part de fenòmens o utilitzen tecnologies ‘que l’administració no entén’. Per això, ha dit, ‘em conformaria amb que s’apartessin una mica del camí’. L’emprenedor i desenvolupador web ha exposat les seves dificultats per obrir una empresa amb sis mesos de tràmits i una mitjana que ha calculat de 6.000 euros per poder-se establir al Principat. ‘D’entrada només tens una idea i la capacitat de portar-la a terme’, ha dit, per això ha lamentat que se’ls faci pagar d’entrada, sigui bona o no la idea, per fer una empresa i establir-se com a autònoms, per exemple. En canvi, ha instat a deixar més marge per provar el projecte i ‘si funciona estarem encantats de pagar impostos’. Ha afegit que per provar un prototip no necessiten molts diners ‘sinó que els pocs que tenim no els haguem de posar per constituir una empresa’.

En canvi, si que ha admès que Andorra és ‘un país molt bo per als emprenedors’ perquè pots combinar el treball en el projecte amb una bona qualitat de vida. Si s’atrauen emprenedors s’atrau ‘talent, coneixement i inversió’ i, per tant, es porten diners al país, ha afirmat. El problema és que és una qüestió a mig-llarg termini que ‘no interessa tant’.

Tot i així, ha instat als inversors a aprofitar-se d’aquest talent que porten i que pensin que és una oportunitat.

La primera trobada ha tingut com a convidat especial el fins fa poc director de Wayra Madrid, Josep Amorós, que ha exposat alguns exemples de les experiències d’emprenedors rebudes en el seu viatge per diferents ciutats del món i ha considerat que Andorra, per les seves dimensions, és un país que permet ‘fer molts experiments’ i se’n pot treure molt profit.

Amorós ha fer referència al comptat de Boulder, a Colorado, que amb 5.000 habitats s’ha convertit en un epicentre de l’emprenedoria seguint quatre regles: que les comunitats emprenedores estiguin liderades per emprenedors, que el lideratge s’agafi esperant un retorn a llarg termini i que sigui una comunitat integradora i molt activa.

A més d’aquestes guies, l’ex director de Wayra ha assenyalat que el principal és ‘solucionar problemes’ i ‘no veure problemes, veure reptes i proposar solucions’.

Per últim, l’inversor Josep Maria Betriu ha apuntat que tot i que l’emprenedoria té un risc molt elevat per l’alt percentatge de ‘defuncions’; el ritme de creixement de la facturació quan l’empresa funciona és molt alt i, per tant, cal veure aquest sector com una oportunitat. ‘Ens hi hem d’interessar, és obligatori’, ha assegurat.

TOTES LES NOTÍCIES