Els economistes esperen que l’IRPF s’aprovi amb prou temps perquè l’administrat s’hi adapti

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i GM Consultors han presentat, aquest dimarts, el calendari fiscal del 2013 que es distribuirà gratuïtament entre tots els empresaris per facilitar-los la planificació. Aquest any consideren especialment necessària aquesta eina per l’entrada en vigor de l’IGI que suposa moltes dificultats per als empresaris, i que segons el degà del Col·legi d’Economistes, Xavier Prats, ‘és el més complicat de tots’. Una de les problemàtiques és no haver tingut prou temps per adaptar-se i estudiar la Llei i el Reglament abans de la seva aplicació, i és per aquest motiu que Prats ha demanat que l’IRPF, previst per al 2014, es pugui fer amb temps ‘perquè ho assumeixi l’administrat’.

Els economistes i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis coincideixen en reconèixer les dificultats dels empresaris per adaptar-se a l’Impost General Indirecte. Tal com ha assenyalat el president de la CCIS, Marc Pantebre, la combinació entre l’IGI repercutit i el suportat és un tràmit complicat, i exigeix, a més, que totes les empreses, fins i tot les més petites portin al dia la seva comptabilitat.

A més, el degà del Col·legi d’Economistes, Xavier Prats, assenyala que també hi ha dificultats a l’hora de fer les factures, saber la informació que s’hi ha de posar, i també en relació als estocs. Prats reconeix que, en general, sempre és difícil adaptar-se a l’entrada en vigor d’un nou impost, però apunta que particularment, l’IGI ‘per a mi és el més difícil de tots’.

Reconeix que un dels principals problemes és la manca de coneixement fiscal a Andorra, però també indica que ha estat més complicat per no haver tingut més temps des de l’aprovació de la Llei i del Reglament per estudiar-los i poder preveure’n l’aplicació abans de fer-hi front.

Perquè aquest problema no es torni a donar, l’economista ha assenyalat que l’IRPF seria bo que ‘es faci amb prou temps perquè l’administrat ho pugui absorbir i entendre’ i també ha desitjat que ‘els trams que es fixin siguin assumibles per a la gent que viu al país’.

Donades les dificultats per preveure les obligacions tributàries dels empresaris, l’any passat, GM Consultors i la Cambra de Comerç ja van editar un calendari fiscal amb totes les dates marcades i enguany ho han repetit.

Tal com ha explicat el president de la CCIS, Marc Pantebre, la voluntat és facilitar la previsió a tots els empresaris i per això s’ha decidit crear aquest desplegable. El fullet està ordenat de manera cronològica incloent totes les obligacions fiscals i de dipòsits de comptes dels empresaris. A més, en el document s’hi inclou una descripció de cada un dels impostos del sistema andorrà.

La CCIS i la Cambra han editat 5.200 exemplars d’aquest fullet i l’han repartit gratuïtament per correu a tots els empresaris. A més, l

1 comentari

  1. No han trobat cap argument per presentar els efectes perversos de l´ IRPF sobre el creixement econòmic ?

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES