Els dos grups parlamentaris enllestiran en poques setmanes la proposició de llei de finançament de partits

Els presidents dels dos grups parlamentaris, Ladislau Baró i Jaume Bartumeu, estan treballant conjuntament per presentar una proposició de llei que reguli el finançament dels partits polítics, tal com va recomanar el Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa (Greco) al seu informe sobre Andorra del maig del 2011. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha explicat que de moment les coses avancen bé i que esperen que es pugui arribar a un consens entre els dos grups. De la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha afegit que ja tenen un text sobre la taula i que els ‘falten poques setmanes per acabar-ho d’aclarir’.

Tot i que el termini fixat pel Greco perquè Andorra es dotés d’una llei de finançament de partits va esgotar-se a finals de l’any passat, els dos grups parlamentaris estan treballant per poder presentar una proposició de llei conjunta que hauria de quedar aprovada durant aquest període de sessions.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha assegurat que van endarrerits en la qüestió però que estan a punt d’enllestir el text, i que per tant es podria presentar d’aquí a poques setmanes. Bartumeu ha afegit que els dos presidents de grup estan treballant ‘en paral·lel però en comunicació’, cadascú amb el suport del seu expert en la matèria.

De la seva banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha explicat que l’objectiu és complir amb les recomanacions del Greco aplicant els estàndards de transparència que es requereixen a l’hora de regular el finançament dels partits polítics. Per aquest motiu, estan recollint els criteris que s’apliquen als països de l’entorn, però sense haver-hi una referència explícita a la legislació de cap país en concret.

De fet, l’últim informe del Greco, del maig del 2011, constatava que Andorra només disposa de la Llei qualificada de finançament electoral, que només regula el finançament de les campanyes electorals però no dels partits polítics; i que les formacions polítiques només es regeixen per la Llei d’associacions, però aquesta no prohibeix cap tipologia de finançament ni posa topalls en les donacions.

Per aquest motiu, el Greco demana una nova legislació que aclareixi la relació entre el finançament dels grups parlamentaris, -que reben recursos públics-, i el dels partits; que aquests estiguin obligats a fer públics els seus comptes de manera periòdica, i no només en període electoral; i que puguin estar supervisats i auditats per un mecanisme el més independent possible dels partits polítics, igual que fa el Tribunal de Comptes amb la comptabilitat de les llistes que es presenten a les campanyes electorals.

Per garantir la transparència en l’origen dels recursos, el Greco insta que la llei reguli les contribucions en espècie i les contribucions personals dels candidats, i que totes aquestes fonts de finançament s’especifiquin en els documents comptables que s’han de fer públics, així com els préstecs financers, incloent si s’han concedit amb condicions avantatjoses o de manera gratuïta, i les donacions més importants, per sobre d’un determinat topall, juntament amb la identitat dels donants. A més, la llei també hauria de regular les formes de suport que poden donar els militants i els simpatitzants.

TOTES LES NOTÍCIES