Els discapacitats volen més implicació en les mesures que impulsi l’Executiu

El Govern i les associacions han acordat aquest dimarts al matí en la reunió del Consell Nacional de Discapacitats (CONADIS) que hi hagi una major implicació i participació de les entitats. Aquesta voluntat es començarà ja a plasmar en el treball que es faci al voltant del conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitats, ja que les associacions han rebut un informe preliminar sobre l’acompliment al qual l’Executiu vol que hi facin aportacions. I des del Govern també se’ls ha comunicat, tal com ha explicat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que es compta amb ells per tirar endavant l’estratègia pensada per a la inserció de les persones amb discapacitat i que aquest 2016 ja es posarà en marxa amb accions concretes. 

A la sortida de la reunió de la Comissió Nacional de Discapacitats (CONADIS) tant des de l’Executiu com des de les associacions s’ha coincidit que cal que les entitats s’impliquin més en les mesures que es vulguin tirar endavant en relació al col·lectiu. Aquesta voluntat es començarà ja a plasmar en el treball al voltant del conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, ja que tal com ha explicat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ara cal elaborar un informe sobre l’acompliment d’aquest conveni i des de l’Executiu s’ha lliurat un primer esborrany a les entitats perquè facin les seves aportacions. També se’ls ha demanat la seva implicació en l’estratègia per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat que es començarà a plasmar ja aquest 2016.

Espot ha exposat, un cop conclosa la reunió, que els punts que s’havien posat sobre la taula anaven en el sentit d’una “major implicació i participació” de les associacions i, en el cas concret del conveni de les Nacions Unides, ha remarcat que no es vol que l’informe sigui una qüestió només del Govern sinó que sigui “compartit” i, per aquest motiu esperen els suggeriments. En aquest sentit, el president de la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat, Pere Valls, ha posat en relleu que una de les conclusions de la trobada era que les entitats volen poder “participar més”. Sobre el conveni, en concret, ha recordat que ells tenen un seguit de reivindicacions i que les tornen a reiterar, si bé ha afegit que són conscients que “el Govern està fent les coses” i, per tant, el que es demana des de la FAAD és poder fer aportacions, així com disposar del temps suficient per poder analitzar la diferent documentació que els puguin anar lliurant.

Quant a les lleis que caldrà modificar per adaptar-se a aquest convenció, Espot ha dit que potser seran “mitja dotzena” i ha esmentat que les que segur que patiran canvis, que poden ser importants, seran la de garantia dels drets de les persones amb discapacitat i la d’incapacitació i organismes tutelars, així com la d’accessibilitat.
 
De la seva banda, la presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals, Rosa Lluís, ha exposat que ha plantejat una reestructuració de la CONADIS de tal manera que les associacions puguin fer aportacions prèvies i fins i tot hi puguin prendre part altres ministres que tinguin a veure amb els temes que s’han de tractar.

Inserció laboral
Pel que fa a les mesures específiques per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, Lluís ha expressat la satisfacció pel fet que aquelles persones que tenen alguna malaltia mental puguin anar directament al departament de Treball per gestionar la seva recerca de feina, si bé creu que encara hi ha alguna qüestió que cal millorar. En aquest sentit, ha demanat que “s’elimini el contracte de baix rendiment” ja que el considera “discriminatori” i ha recordat que precisament el que es busca “és la igualtat”.

Sobre el punt concret de la inserció laboral, el ministre ha exposat que s’ha presentat l’estratègia que es vol seguir a les entitats. D’aquesta manera, Espot ha destacat que es tracta d’uns objectius calendaritzats i que s’aniran aplicant “a poc a poc”. La voluntat, ha afegit, és la “d’apostar de manera decidida i efectiva per la inserció laboral de les persones amb discapacitat amb mesures concretes”. De fet, per a aquest any ja hi ha una sèrie de mesures que es volen impulsar.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES