conadisEls representants de les associacions de discapacitats s’han reunit aquest dilluns amb la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer; la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll; i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i els membres de la Comissió Nacional de la Discapacitat (CONADIS) sobretot per “informar-se” de l’estat dels diferents projectes, com ha reconegut el president de la Federació andorrana d’associacions de discapacitats (FAAD), Pere Valls. Els representants del Govern han proposat tallers per procurar la inserció laboral de les persones amb discapacitat, però han deixat en mans de les entitats el seu disseny i planificació. També han manifestat la necessitat d’elaborar una nova llei de l’accessibilitat i les modificacions legislatives que han d’assumir per complir amb el conveni de les Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb discapacitats, del qual s’ha de passar una avaluació en un any o menys, com ha informat Fenoll. Valls ha manifestat que les entitats ja fan formacions i reunions amb els sectors empresarials per cercar la inserció laboral i, en tot cas, “el Govern ha de ser l’impulsor” i “posar les coses a lloc”. És a dir, que haurien de recollir el testimoni iniciat per les associacions i buscar la manera de donar-hi més suport perquè tinguin un reconeixement i una sortida en l’àmbit laboral. Sobre la llei d’accessibilitat, el president de la FAAD ha indicat que d’entrada es pot desenvolupar l’actual i quant al conveni de les Nacions Unides ha afirmat que no s’hi ha treballat fins ara. Amb tot, ha reconegut que cal consensuar amb el Govern i entre les mateixes associacions per anar a les reunions “amb una sola veu”.

Durant la reunió de la Conadis d’aquest dilluns, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, ha explicat que cal adaptar la legislació al tractat de l’ONU perquè a l’abril del 2016 s’ha de passar la primera avaluació per determinar-ne el compliment. Un dels elements que canvia és l'”exigibilitat” d’aquests drets, ja que el conveni preveu que es pugui recórrer a la justícia en cas d’incompliment.

Fenoll ha exposat que el Dret a la vida independent, per exemple, es vol complir amb el projecte que va iniciar la Fundació Privada Tutelar i que ara assumeix el Govern i desenvoluparà l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. També abasta la inclusió dins l’escola ordinària, que s’ha començat a fer “amb bons resultats”, ha indicat.

Una normativa que cal canviar és la llei de l’accessibilitat, que es vol refer per tenir-ne una de nova per al 2017 amb els termes d'”accessibilitat i disseny universal”. La idea és incloure elements com ara els senyals acústics, l’ús del braille i plantejar noves construccions i serveis aptes per a tots els col·lectius. També cal refer la Llei dels drets de les persones amb discapacitats del 2002, segons Fenoll, perquè la convenció de l’ONU “canvia totalment el marc”. “Cal que la societat s’adapti i doni eines perquè les persones es puguin desenvolupar socialment”, ha apuntat.

Amb tot, des de les entitats de discapacitats, el president de la FAAD, Pere Valls, ha indicat que el desplegament reglamentari de la Llei de serveis socials i sociosanitaris serà problemàtic i ha demanat que es compti amb el col·lectiu per incloure les seves consideracions. A més, ha descartat una nova Llei d’accessibilitat perquè “l’actual no l’hem desenvolupat tota”. De fet, tant en aquest cas com en l’aplicació del tractat de les Nacions Unides, ha manifestat que no s’ha treballat prou i el seu compliment amb les exigències que s’han d’assolir el 2016 és “nul”.

Un altre tema habitual és la integració laboral de les persones amb discapacitat. El Govern ha proposat tallers pràctics “per vehicular la inserció laboral d’una manera pràctica”. El pla impulsat per la FAAD es pot “reprendre i aprofitar”, ha reconegut Fenoll, però es deixa la iniciativa a les entitats. “Nosaltres podem assumir els professionals, el lloc, la logística i ells que proposin els temes. Ells han de liderar”, ha assenyalat la secretària d’Estat d’Afers Socials. Aquests tallers podrien abordar la inserció laboral i l’ús de noves tecnologies, ha avançat.

Des de la FAAD, però, han exposat que ja han iniciat contactes amb els sectors empresarials, fan formacions per a familiars i professionals però “el servei d’ocupació no funciona i el Govern ha de donar més exemple amb les contractacions de l’administració”, ha opinat Valls. Així, “quan una associació té una iniciativa, se li ha de donar suport”, ha demanat, perquè les accions iniciades tinguin efectes pràctics.

El que ha assenyalat també és la disparitat de criteris entre les diferents associacions. “No estem units”, ha reconegut, i això dificulta fer arribar propostes concretes a la Conadis i aconseguir millors resultats. 

Més de 300 expedients tractats per la Conava
La Comissió Nacional de Valoració (Conava) va tractar durant el 2014 un total de 344 expedients, dels quals 275 van ser resolts favorablement i 54 van ser desfavorables. Segons la tècnica del Ministeri, Marta Pascual, segueix la tendència de l’any passat però “hi ha un lleuger augment en els casos d’infants perquè s’han fet molts esforços de prevenció i s’han analitzat els casos dels nens amb més cura com demana la convenció”. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada