bastida-bardinaEls consellers demòcrates Roser Bastida i Josep Anton Bardina han explicat, aquest dilluns, els criteris que segueix la Comissió Legislativa d’Educació a l’hora de seleccionar els temes que ha de debatre el Consell General de Joves. Bastida i Bardina han donat aquestes explicacions per argumentar el fet que la proposició de l’avortament es descartés tot i ser la més votada pels alumnes. Segons Bardina no es va prendre en consideració perquè és un tema que ja s’ha tractat i descartat al Consell General i que per tant no pot tenir una continuïtat legislativa més enllà del debat entre els joves. A més, també ha recordat que el vot dels joves és un ‘jurat intermedi’ que no és vinculant a l’hora de triar els temes, i ha assenyalat que la proposta de l’avortament no estava prou bé, i que era ‘poc elaborada’. D’altra banda, la comissió es va plantejar, segons Bardina, ‘fins a quin punt podem pensar que la maduresa dels nens de catorze o quinze anys és suficient com per debatre temes d’aquesta envergadura’, tot i que apunta que ‘pot ser que sigui el seu nivell, no dic que no’, però es va considerar que la proposta s’havia de desestimar ‘sense ànim de vetar a ningú’.

El fet que el jurat de la Comissió Legislativa d’Educació descartés la proposta de debatre la qüestió de l’avortament ha suscitat diverses notícies als mitjans de comunicació els darrers dies, i Bardina ha lamentat que s’hagi tractat com un ‘veto’. La de l’avortament va ser una de les 24 propostes que va triar el primer jurat del Consell General de Joves, que està format pels professors dels tres sistemes educatius, i tot i ser la més votada pels joves, el segon jurat, format pels membres de la Comissió d’Educació, no la va escollir entre les sis finals.

Aquest dilluns els consellers Josep Anton Bardina i Roser Bastida han explicat els motius pels quals no es va triar aquesta proposta. Bardina ha indicat que els criteris que tenen en compte tant el primer com el segon jurat són l’estructura i la presentació del projecte, la correcció del text, el contingut de la llei presentada, així com l’originalitat, l’interès i l’actualitat dels temes.

Així, els consellers demòcrates van considerar, en la votació dels temes, que el de l’avortament no havia de ser acceptat. El principal motiu que han exposat Bardina i Bastida és el fet que s’intenta que les propostes puguin tenir una continuïtat més enllà del debat entre els joves, i que puguin arribar a prosperar presentant-se al Consell General. Per aquest motiu, el fet que la qüestió de la despenalització de l’avortament en tres supòsits ja es rebutgés al parlament, i que per tant ja se sàpiga que no s’acceptaria si es tornés a presentar, ha estat el principal argument per descartar-la.

D’altra banda, però, Bardina ha volgut deixar clar que si no s’ha tingut en compte l’opinió dels alumnes per triar aquesta proposta no és perquè se’ls vulgui vetar, sinó perquè la seva opinió no és vinculant. De fet, va ser l’any passat la primera vegada que es va deixar votar els joves per triar les lleis, i encara no està regulat aquest pas al Reglament perquè s’està acabant de definir. No obstant, sí que ha reconegut que l’any passat la proposta més votada pels joves es va tenir en compte per debatre-la al Consell General, tot i que després no va ser votada.

Pel que fa als altres criteris a l’hora de triar les propostes, Bastida i Bardina també han assenyalat que aquesta llei no estava especialment ben feta, sinó que era ‘poc elaborada’.

A més, Bardina ha indicat que durant el debat, la comissió es va plantejar ‘fins a quin punt podem pensar que la maduresa dels nens de catorze o quinze anys és suficient per debatre temes d’aquesta envergadura’. El conseller ha afegit que ‘pot ser del seu nivell, no dic que no’, però que es va decidir desestimar aquest text i no va ser amb ànim de vetar a ningú.

Sobre el fet que la proposta més votada no es tingui en compte i que pugui decebre els alumnes que l’havien triat, el conseller ha dit que això li haurà passat a tots els que hagin votat una que no hagi estat elegida, i no només als de l’avortament.

6 comentaris

  1. A veure si venen aviat les eleccions i podem veure de nou el xofer de Govern aplaudint entusiasta a primera fila. Aplaudia com si hagés arribat el dia de la resurrecció dels morts.

    1. Bon dia Sra. Mercedetes especifiqueu o omitiu dit comentari fora de lloc en aquesta notícia, ja que son varis els xofers a Govern. Gràcies!

  2. I els “Democrates” s´han preguntat si no son ells massa vells o amb massa interessos econòmics i personals per fer bé el seu treball polític?

  3. Apel•lar a la madures dels joves per no parlar sobre l’avortament és un acte d’hipocresia política, encara que veien els personatges de la foto… tot explicat.

  4. i parlar sobre el vot electronic? pensions dignes? es també falta de maduresa? poca vergonya tenen alguns….

  5. Si es tractés de “maduresa”, tractarieu vosaltres el tèma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada