padrins-1La reforma de la llei de la CASS introdueix modificacions de profunditat. Per exemple, pel que fa a la branca jubilació, els demòcrates han volgut destacar que la cotització mínima per tenir pensió de jubilació vitalícia passa dels 7 als 15 anys.

El període de temps de cotització necessari per cobrar el capital que s´ha acumulat s’apuja d’un a cinc anys. S´ha de matisar que Andorra té convenis de col·laboració de Seguretat Social amb Espanya i França, per la qual cosa la majoria dels treballadors estrangers que hagin cotitzat poc temps a Andorra podran acumular aquest període en les pensions del país d’origen.

Un aspecte interessant és que es dóna més importància als anys que s´ha cotitzat, de manera que s´afavorirà les persones que hagin cobrat quantitats més baixes però més temps. Pel que fa al nou càlcul de cobrament de les pensions, des de DA s´ha afirmat que el nou índex de sostenibilitat no implicarà en cap cas que es rebaixin les pensions.

De fet, els demòcrates han afegit que s´ha aprovat que la rebaixa de les pensions més elevades no sigui retroactiva.

A més, els demòcrates han destacat que amb les modificacions establertes augmentaran els ingressos de la branca de jubilació en un 20%.
Finalment, DA ha reconegut la necessitat d´augmentar les cotitzacions però no a partir del 2016 com demanava el PS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada