Els contraris a l’eix de vianants asseguren que Martí no ha volgut que es faci conjunt amb la capital per l’afer Patapou

L’Associació de veïns de l’Avinguda Carlemany, contrària al projecte de fer per a vianants aquest carrer, han assegurat aquest dijous que el projecte ha estat encomanat als cònsols pel mateix cap de Govern, Toni Martí, i l’han acusat de ‘fer trencar els pactes amb Andorra la Vella just després del fracàs del Patapou’ com a ‘càstig a Rosa Ferrer’, motiu pel qual s’ha pres una decisió ‘parroquialista i en contra dels interessos del país’. Els portaveus de l’entitat han criticat la reunió de poble de dimarts, acusant els cònsols de poc rigorosos i de tenir discursos contradictoris, tot i que han enviat una carta al Comú per demanar que s’iniciï un ‘diàleg de veritat’ amb ells, perquè tenint en compte que és una ‘decisió forçada’, volen que tiri endavant de la millor manera i evitar que es converteixi en una guerra. En aquest sentit, han insistit en la necessitat de tenir un estudi socioeconòmic, així com enquestes de satisfacció entre els afectats i la creació d’una comissió de seguiment en la qual volen formar-hi part.

Els contraris al projecte de Carlemany per a vianants han valorat aquest dijous en roda de premsa la reunió de poble de dimarts, i han aprofitat per implicar a Toni Martí en la qüestió. Segons els representants de l’Associació de veïns de l’Avinguda Carlemany, el cap de Govern és qui ha encomanat als cònsols que tirin endavant el projecte, ja que ‘sabem que no es decideix res a Escaldes-Engordany que no estigui avalat per Martí’.

Segons l’associació, el cap de Govern ha fet trencar l’entesa entre els comuns d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella que hi havia per aconseguir fer un projecte conjunt dels eixos comercials ‘com a càstig a Rosa Ferrer per l’afer Patapou’ i pel fet de ser ‘l’única contrincant potencial per a unes properes eleccions generals’. A més, han criticat que Toni Martí ‘controlés la reunió de poble des d’un balcó’ i han insinuat que va ser ell el que va fer aturar l’acte fent arribar un paper als cònsols. Els opositors consideren que el projecte ha fracturat la parròquia, i que aquesta fractura, tenint en compte que Escaldes és on es van tancar els pactes per crear Demòcrates per Andorra, ‘farà molt mal a DA’.

Cristina Canut, Alexis Estopiñán i Laura Vilasivil han criticat que la reunió va ser ‘decebedora i deplorable’, i que es va fer servir un sistema ‘brut’ de preguntes per impossibilitar el diàleg i l’intercanvi. També consideren que els cònsols es van contradir, perquè mentre que la cònsol major, Trini Marín, demanava ‘un acte de fe’ assegurant que el projecte funcionaria, Marc Calvet deia que ‘era inútil fer un estudi d’impacte econòmic perquè no se sap què passarà fins que no es tanqui’.

D’altra banda, asseguren que hi ha membres del Comú que fan córrer la veu que estan coaccionant els comerciants per signar contra el projecte, i ‘que estan incitant a boicotejar els negocis que han penjat els cartells en contra’.

Els representants de l’associació han tornat a criticar que el Comú només es basi amb estudis de mobilitat, i que el projecte serà ‘l’estocada de mort a la part alta’ i que les inversions que s’hi han fet no serviran per res.

Veient que es tracta d’un ‘projecte imposat a la força’, han anunciat que han fet arribar una carta al Comú ‘fent un acte de responsabilitat’ per demanar que s’iniciï un diàleg amb ells per consensuar tots els aspectes del projecte, i perquè aquesta qüestió ‘no es converteixi en una guerra d’uns contra d’altres’ i sigui beneficiosa per a tota la parròquia. La seva intenció és que s’encomani un estudi econòmic per tenir xifres del nombre de vianants, de clients dels comerços, de vendes diàries i de comptabilitat de les empreses; que es facin enquestes als usuaris, veïns i comerciants; i que es formi una comissió de seguiment per canalitzar totes les incidències.