Els cònsols presentaran una proposició de llei per agilitzar les actuacions en els entorns de protecció

Els cònsols estan treballant en una proposició de llei per posar fi a la problemàtica generada pel retard en la delimitació dels entorns de protecció, que ha provocat la degradació de nuclis urbans com el de Sant Julià de Lòria. La intenció és proposar una modificació de la Llei de patrimoni cultural del 2003 per agilitzar les actuacions urbanístiques que vulguin fer els privats en els entorns de protecció encara no delimitats.

Concretament, els comuns volen que hi hagi tres zones de protecció, començant per una primera de com a màxim 20 metres, el perímetre de la qual serà consensuat entre el Govern i els comuns, i on serà el Govern qui estableixi les intervencions a fer. A les altres dues zones -la sensible i la d’influència-, seran els comuns els que marcaran els criteris a l’hora de fer-hi actuacions.

El cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, ha tornat a lamentar aquest dimarts que el centre urbà lauredià estigui ‘mort’ per culpa de la Llei de patrimoni cultural del 2003, i pel fet que no s’hagin completat els entorns de protecció 10 anys més tard tot i que la llei fixava un termini de dos anys. Torrentallé ha afegit que la situació es va agreujar amb l’aprovació de la Llei del sòl, que no permet fer cap tipus d’actuació dins d’un entorn que no s’hagi encara delimitat.

Per aquest motiu, els cònsols han acordat que durant el mes d’octubre presentaran una proposició de llei perquè sigui més àgil per als propietaris fer les obres que creguin convenients per evitar la degradació dels edificis que es troben en un entorn de protecció.

La proposta dels comuns passa per modificar la Llei de Patrimoni Cultural del 2003 per tal que sigui més flexible a l’hora de permetre actuacions i que els criteris no siguin subjectius. En concret, es proposa establir tres zones dins d’un entorn. La zona 1 tindria com a màxim 20 metres al voltant d’un edifici protegit, i el seu perímetre seria consensuat entre el Comú i el Govern, malgrat que les intervencions que estableixi el Govern serien d’obligat compliment pels comuns. En canvi, a les zones 2 i 3, anomenades sensible i d’influència, serien els comuns els que marcarien els criteris, tot i que hi haurien informes no vinculants del Govern.

Manel Torrentallé ha aprofitat per lamentar que el de Sant Julià sigui l’únic entorn de protecció urbà marcat, cosa que ha fet que s’hagi degradat molt, i ara ‘recuperar 10 anys d’activitat costarà molt’. A més, ha afegit que si s’hagués delimitat l’entorn a Andorra la Vella, ‘ni el Centre de Congressos ni la nova seu del Consell General s’haguessin pogut construir’.

TOTES LES NOTÍCIES